12 млади хай-тек фирми ще се борят да правят умен град в Лондон

12 млади хай-тек фирми бяха избрани в първия етап на конкурс, чиято крайна цел е да превърне Канари Уорф – елитен лондонски бизнес-квартал – в тестова площадка за създаването на смарт-град. Мястото трябва да се превърне в изпитателна зона за интелигентните технологии, способни да намалят емисиите на парникови газове и да създадат устойчив начин на живот.

Новаторската инициатива предвижда в рамките на цялата година да бъдат избрани 36 фирми за чисти технологии, предимно нови и млади компании, разпределени в шест „потока“. Те ще се състезават за финансиране и за възможността да изпитат своите интелигентни технологии в умния град в квартала Канари Уорф.

Шестте направления покриват устойчиви сгради, интегриран транспорт, свързани домове, виртуално проектиране и строителство, автоматизирано управление на сградите, интегрирано управление на ресурсите.

Целта е от всички кандидати да се изберат шест печеливши фирми. Всяка от тях ще получи 50 000 лири финансиране и възможността да внедри своята технология.

Говорител на инициативата заяви, че от всяка от класираните компании ще се изисква да разработи технологии, които са способни да се интегрират помежду си. Само така ще може да се създаде „пилотен проект за широкообхватен интелигентен смарт-град, който позволява на технологиите за контрол на транспорта, строителството и управлението на ресурсите да комуникират една с друга“.

12-те фирми полуфиналисти, които бяха избрани днес, са дружества за устойчиви сгради и интегрирани транспортни системи.

Печелившите компании бяха поканени да се нанесат в специална новооткрита резиденция, където ще получат обучение и наставнически услуги от мениджъри на Канари Уорф и водещи технологични компании като Intel и Nesta.

Сред избраните фирми за устойчиво строителство има фирми с много разнообразни иновативни технологии, като например за специализирана подова настилка, която произвежда ток от кинетичната енергия на ходенето на хората, соларни тъкани, ултра-леки слънчеви технологии, интелигентни системи за светодиодно осветление и неговото управление. В останалите категории пък ще се борят фирми с предложения за соларно стъкло, превръщане на отпадъците в енергия, електрически мини-коли, смарт-логистика и др.

greentech.bg

Може да харесате още...