15 алтернативни варианта за декинг настилки, по-добри от дървото

deck

Снимка: Rebecca Murphey

Собствената тераса в задния двор е една от най-хубавите страни на това да притежаваш собствен дом. В продължение на десетилетия дървените покрития са били най-популярната опция, която собствениците са имали, но в зависимост от площта ѝ създаването и монтажът могат да се окажат доста скъпи. При всички случаи нуждата от поддръжка, за да изглежда покритието добре години наред, е значителна.

Дървените декинги обаче вече не са единственият вид, който хората обмислят. Ако не искате нещо, което ще разбие бюджета ви или ще отнема време за поддръжка, можете да разгледате алтернативните покрития. Ще очертаем няколко надеждни избора, които работят също толкова добре, ако не и по-добре от традиционното дърво.

Алуминий

Алуминият може да е малко по-скъпа алтернатива на покритие, ако го сравните с дървото, но можете да извлечете повече от този материал и да оправдаете първоначалните разходи. Грижите за него са лесни и материалът е издръжлив. Алуминиевата настилка е изключително издръжлива и има естествена устойчивост на гниене и заразяване от вредители. Това е страхотен материал по отношение издръжливост на надраскване, което му позволява да изглежда добре в продължение на години. Повечето покрития, които са изработени от алуминий, имат минимум 20-годишна гаранция и това ви дава добър индикатор за издръжливостта на материала.

Алуминият е много добра алтернатива, тъй като разсейва топлината. Така че това покритие няма да задържа топлина, дори и да е изложено на пряка слънчева светлина през най-горещото време на лятото. Освен това той може да се охлади много по-бързо, отколкото дървеното покритие и издържа на огромен набор от метеорологични условия години след като го инсталирате. Има обаче един голям проблем, с който много хора се срещат. Алуминият просто не е толкова естетически приятен, колкото дървената настилка. Други хора може да имат проблем с цената. Инсталацията му е още един разход, защото най-вероятно ще трябва да привлечете професионалист. Освен това трябва да вземете под внимание шума, защото всеки път, когато ударите алуминия, той ще издава силен шум. И накрая, на някои пазари може да се окаже трудно да се снабди с алуминий.

Изкуствена трева

Въпреки че плочките от изкуствена трева са много популярни в проекти за озеленяване, можете да ги използвате и като солидна алтернатива на верандата. Това е една опция, която се почиства много лесно и няма да се налага трудоемка поддръжка, за да изглежда добре. Освен това тези плочки от изкуствена трева могат да направят вашето жизнено пространство навън да изглежда още по-привлекателно. Едно от най-големите предимства на използването им е, че са много удобни и лесни за поставяне. Можете дори да се справите сами, без да се налага да привличате професионален екип. Можете да ги изрежете лесно до нужния размер. Тази алтернатива работи много добре за малки балкони и вътрешни дворове, особено вътре в сградите. Тя ви позволява да придадете на външното си жилищно пространство вид на истинска трева, но тъй като е изкуствена, няма да се притеснявате, че ще трябва да я поливате. Трябва обаче да сте наясно с недостатъците на този тип материал. Той не е толкова издръжлив, а откритите ръбове могат да се износят много бързо, ако не отделите време да го запечатате правилно. Това също така не е добър избор, ако терасата ви е по-голяма от 20 квадратни метра, защото може да се окаже скъп вариант.

deck

Бамбук

Днес бамбукът е много разпространен материал и е популярен в различни индустрии поради своята издръжливост и здравина. Освен това има голяма способност да издържа на влага, без да се повреди. Благодарение на тези свойства бамбукът също започна да се появява като жизнеспособна алтернатива за покритие на верандата. Има нещо, което привлича много хора към този материал с неговата текстура и външен вид. Бамбукът също така е една от най-добрите алтернативи на традиционните дървени настилки и това го прави красив вариант за вашия дом. Предлага се с великолепно покритие, което не може да се възпроизведе с други материали. Той е издръжлив, лек и устойчив при десетки различни условия. Тъй като се справя добре с влагата, може да се използва в умерено дъждовна среда. Въпреки това не се препоръчва за райони, в които вали много дъжд или за райони, в които дъждовната вода се задържа и събира. При тези условия може да се появи плесен и гниене. Освен това ще трябва да извършвате редовна поддръжка, за да запазите свежия му вид, тъй като в противен случай той може да се влоши като при всеки друг дървен материал. Ако харесвате как изглежда бамбукът, той е чудесен вариант пред традиционното дървено покритие.

Композитен материал

Ако сте запознати с използването на пластмасови дъски, тогава вече знаете какво е композитна настилка. Композитната настилка днес е една от най-бързо развиващите се и най-популярни алтернативи на пазара. Повечето от тези материали за настилки съдържат голямо количество поливинилхлорид или полиетилен и можете да избирате от огромна цветова гама, когато пазарувате.

Бетонови павета

Бетоновите павета са много по-изгодна алтернатива за верандата от естествения камък. Паветата се предлагат в широка гама от цветове и форми и имитират естествен камък или тухла. Можете да ги поставите направо в пясъка – това им позволява да се изместват и да издържат на диапазон от температурни колебания, без да се напукват. Можете също така да закупите пропускливи павета, които позволяват на дъждовната вода да преминава през тях, за да подпомогнете отводняването на мястото. Трябва да знаете, че този вид покритие има няколко недостатъка. Като начало, те могат да избледнеят сравнително бързо или повърхностният пигмент може да бъде надраскан и да се покаже бетонът под него. Геометричните форми означават, че можете да създадете само ограничен брой модели, а пространствата между отделните павета дават възможност за развитие на плевели и ги правят неравни за ходене.

deck

Снимка: Valacreations

Сглобяеми плочи

Подобно на пъзел, тази алтернативен декинг се съединява, за да създаде по-голяма покрита площ. Обикновено се използват нетрадиционни материали, но можете да намерите и такъв, изработен от червено дърво или кедър. Плочките изглеждат много елегантно и можете да ги използвате, за да създадете красив модел или дизайн. Те придават на вашата тераса уникален вид, който се различава от традиционния. Едно от големите предимства, които карат собствениците на жилища да избират тази алтернатива е, че сглобяемият характер на плочките им позволява да се монтират върху всяка по-стара равна повърхност. Така че, ако вече имате стара основа, обработена под налягане и искате да я преработите без усилия в красив и лесен за поддържане вариант, всичко, което трябва да направите, е да поставите сглобяемите плочи отгоре, като създадете по този начин великолепно ново покритие.

Морски настилки от композитни материали

Този алтернативен материал се отличава с висококачествен материал с eтилен-винилацетат (EVA) в дизайна. Плочките са екологични и еластични, което ги прави чудесни за използване навън, тъй като не се разрушават. Като бонус този тип подова настилка има добра сеизмична устойчивост, химическа устойчивост, неабсорбиращи свойства и устойчивост на влага. Тя е чудесен избор за строителство на лодки. Това се дължи на факта, че осигурява много ефективна нехлъзгаща се повърхност при мокри и сухи условия, така че е логично да се използва добре и за настилка.

Естествен камък или керамика

Ако бюджетът не е от голямо значение, покритието с естествен камък или керамични плочи са препоръчителни алтернативи. Ще платите повече за тези материали в началото, но можете да сте сигурни, че те ще изглеждат чудесно в продължение на няколко години. Когато го положите, естественият строителен камък или варовикът ще изглеждат страхотно и елегантно.

За разлика от други видове изкуствени материали, естественият камък трябва да се постави в солидна основа. Това означава, че по време на монтажа трябва да се извършат много тежки изкопни работи. Това го прави неподходящ за проекти от типа  “направи си сам”, но ако решите все пак да го направите, трябва да имате опит в работата с този вид материали. Естественият камък е труден за рязане, преместване и е много тежък.

Дори и след като сте монтирали естествения камък в зоната на терасата си, между камъните могат да поникнат и да растат плевели. Възможно е също така да се наложи да се справяте с неравна повърхност, а това е риск за всеки, който е нестабилен при ходене.

Полимер

Тази алтернатива за настилки е изработена от 100% синтетичен пластмасов полимер и няма съдържание на дървесина. Това от своя страна я прави по-стабилна от композитния декинг, така че можете да очаквате да избледнява по-малко с течение на времето. Тя се класифицира от PVC продуктите на Fiberon и линията Paramount PVC, AZEK, Veka и Genovations. Тази настилка ще тежи по-малко от всяка композитна настилка, освен това никога няма да е необходимо да се боядисва или запечатва, за да изглежда добре в продължение на години. Изцяло полимерният състав на този продукт го прави много устойчив на мазни петна, така че ще устои на повечето петна, плесени и мухъл. Той е по-устойчив на мухъл и плесен от композитния декинг, но трябва да го изплаквате с градински маркуч, за да отстраните мръсотията и замърсяванията.

Излят бетон

Излятият бетон е друга алтернатива, която можете да имате вместо по-традиционното дървено покритие. Това е много икономичен вариант, който може също да искате да обмислите. Ако знаете как да смесите цимента, можете да го направите сами, което ви дава гъвкавост при избора на вътрешен двор с всякаква форма и размер. Трябва обаче да го смесите правилно, защото бетонът има репутация на материал, който се напуква. Наред с шансовете вашият бетонен вътрешен двор да се напука, има и други недостатъци. Поддръжката му не е толкова лесна, колкото тази на други материали, тъй като трябва да го миете редовно, за да запазите чистия му вид. Въпреки че не е толкова дълготраен, той може да издържи от 5 до 10 години след полагането му.

Пластмасови (PVC) настилки

PVC настилките са издръжливи и здрави и по тях няма да откриете драскотини, вдлъбнатини, следи от изтъркване или петна, както обикновено се случва при по-мекото дърво. Все повече хора избират тази алтернатива, за да могат да се наслаждават, като същевременно отделят по-малко време за ремонт и цялостна поддръжка. Дървените декинги изискват редовно боядисване, почистване и запечатване, но това не се налага при вариантите от PVC. Всичко, което трябва да направите, е да изберете цвета и стила, които искате, независимо дали ще хармонира с вашия дом, или ще се откроява. Той е достатъчно издръжлив, за да оцелява дълги години с минимална поддръжка от ваша страна.

Покритие от оризови люспи

Това е един от по-новите материали на пазара и става популярен избор за хората, които не искат традиционните дървени настилки, тъй като те изискват много поддръжка. Той е много устойчив на петна и можете да готвите навън през цялото лято, без да се притеснявате, че терасата ви ще пострада, ако някой разлее нещо върху нея.

deck

Снимка: flickr

Каучукови паважни плочи

Каучуковите плочи за паваж са алтернатива на противохлъзгащата се настилка, която можете да използвате, за да осигурите безопасността на семейството си. Това е устойчив на атмосферни влияния и издръжлив материал, който може да искате да обмислите. Изработен е от микропорьозен гранулиран материал, което го прави издръжлив и устойчив на износване. Еластичен е, все едно имате възглавничка за краката си, когато стъпвате върху него. Водоустойчив е и не може да се подхлъзнете, когато ходите по него. Повечето каучукови плочи се предлагат и със сглобяем дизайн, което ви позволява да ги инсталирате без лепило. Тъй като процесът на инсталиране е лесен и прост, можете да го направите сами през уикенда, без да се налага да привличате професионалисти. Ако външният вид на плочките ви притеснява, можете да изберете модели, които се предлагат в привличащ вниманието цвят. Някои могат да изглеждат като истински плочки или тухли. Процесът на поддръжка е минимален, тъй като плочките не се напукват и не се чупят. Може да го видите използван и при пътеки, настилки на тераси, покриви, проходи и детски площадки.

Система Silca

Декинговата система Silca е красива алтернатива на по-традиционното дърво. Това е много издръжлива система от пластмасови клетки, която позволява поставянето на огромен набор от материали върху нея. Можете да трансформирате вашата повдигната дървена настилка в плочки, шисти, павета, камък или почти всеки друг тип покритие, за който се сетите. Или пък да добавите комбинация от материали, защото системата създава връзка с всеки материал. Ако комбинирате бетон и дърво или тухли и шисти, или изберете друга комбинация, ще създадете свой собствен дизайн и визия. Иновативната система ви позволява да полагате по-евтино и по-ефективно тези материали там, където обикновено не бихте могли да го сторите.

deck

Снимка: Fiberon

Винил

Последната алтернатива е винилът и най-вероятно сте го виждали като винилов сайдинг върху декинга. Този материал се нуждае от минимална поддръжка, за да изглежда добре. Ще трябва да планирате почистване поне два пъти годишно, но тази настилка може да изглежда добре през цялата година, докато я ползвате. Можете да избирате от огромна гама от цветове и нюанси, за да създадете свой собствен дизайн и външен вид. Ако искате декинг, който е издръжлив, лесен за поддръжка, изглежда страхотно и издържа с години, винилът е страхотна алтернатива на дървото. Освен това е на много разумна цена, така че няма да банкрутирате, когато го купите.

За много собственици на жилища най-големият проблем при избора на покритие е цената, а тя зависи до голяма степен от материалите, които те искат да използват.

Автор: Happy DIY Home

Може да харесате още...