16-годишен откри евтин метод за борба със замърсяването

16-годишният Самюел Бъроу е намерил начин да изчисти голяма част от замърсяването по света с помощта на достъпни материали – слънцезащитни кремове и моливи! Тийнейджърът разработи бял, смогояден микс от титаниев диоксид и графенов оксид, който може да се прилага върху вътрешни и външни повърхности във вид на боя. Неговото решение е силно, ефективно и евтино – и използва прости съставки, които често се срещат в продуктите за всекидневна употреба.

Титаниевият диоксид има силни окислителни свойства, когато бъде изложен на UV лъчение. При този процес се освобождават електрони от титаниевия двуокис, които създават свободни радикали, които разрушават всички замърсители, с които влязат те влизат в контакт – включително азотни оксиди и летливи органични съединения. Въпреки че съществуват методи за третиране на сгради с титаиев диоксид, за да се борим със замърсителите на въздуха, в момента тези похвати са скъпи и трудно могат да се разгърнат.

Описвайки мотивацията за своя проект, Бъроу пише: “Реших да потърся начин да подобря свойствата на титаниевия диоксид, заедно със създаването на евтина, лесна за употреба боя, която да може да се използва от всекиго и навсякъде. Това покритие може да премахне замърсителите навсякъде, където има светлина. Докато правех някои отделни изследвания на графена, създадох теорията, че добрите механизми на графена за транспортиране на електрони биха могли да помогнат да подобрят TiO2…“

Комбинирането на двата материала прави възможно използването на покритието на закрито. Бъроу бил наясно, че графенът е неразтворим във вода, но чрез използване на воден разтвор на графенов оксид двете съединения могат да се смесят в разтвор. При излагане на светлина титаниевият диоксид разбива графеновия оксид, от което остава само графен, който пък може да помогне на титаниеия двуокис да действа по-ефективно.

Бъроу предлага редица приложения за откритието си. Във вид на гъба материалът може да се използва за пречистване на вода. Примесен с пясък, може да помогне за филтриране на тежки метали от водата. Като повърхностна боя може да изчиства въздуха от вредни частици.

Проектът на момчето е един от 15-те финалисти в Google Science Fair 2014. Гласуването започна на 1 септември 2014 г., а победителят ще бъде обявен на 22 септември 2014 г.

 

Може да харесате още...