3D принтер се научи да печата със стъкло

3D print

Учени от Италия представиха нов 3D принтер, който възпроизвежда при непрекъснат печат строителни материали от стъкло.

3D принтерът на италианските разработчици

Сътрудниците от Техническия университет в Милано, Италия, са разработили 3D принтер, който може да печата материали за сграда, направени от стъкло. Новият комплекс представлява шестосева роботизирана ръка, наречена Atropos. При работа с високотехнологичната машина се използват стъклени влакна, предварително смесени с втечнена фотополимерна смола, която под въздействието на ултравиолетови лъчи се нанася по изгражданата повърхност, като така се получават причудливи форми. Полученият материал не изисква време за охлаждане. Според учените, работата на новия принтер се основава на принципа на тъкането на мрежи от паяците и бубите.

Atropos все още е в изпитателен период, като в бъдеще се планира възможността да се възпроизвежда по тази технология въглеводород и органични материали. Разработчиците очакват, че машината ще може да произвежда строителни елементи от всякакъв размер, подходящ за 3D печат на фасади и строителни модули. Изобретението на италианските учени е първият триизмерен принтер, който възпроизвежда стъклени части, приложими към строителството.

3D печат от стъкло: световен опит

Учените от Института в Милано не са първите разработчици, предложили триизмерна технология за печат на стъкло. Преди две години, разработчици от Масачузетския технологичен университет създават 3D принтер, който отпечатва елементи от стопено стъкло. Технологията, предложена от американски учени, наречена Glass3DPrinting (G3DP) е първата, която създава напълно прозрачни стъклени изделия.

3D print

3D печат стъкло за изследователи Масачузетс технологии

За триизмерен печат масачузетските учени предлагат използването на пълнител за 3D принтер във вид на стъклени топчета, които се разтопяват в специална камера на принтера с размер 25х25х30 mm при температура 1040-1165 градуса, и след това под налягане започва наслояване с предварително определена форма в специална керамична платформа, като се нагрява до 1 000 градуса чрез електрически нагревател. Размерът на получените стъклени елементи се определя от размера на камерата. Тези принтери, според изчисленията на разработчиците, са подходящи за използване в производството на лабораторно оборудване, а дори и в производството на някои части от самолетната индустрия.

3D print

Продукти, отпечатани на G3DP технология

Триизмерният печат един нов етап в развитието на строителството

3D технологията за печат се развива все по-бързо и разширява диапазона на използваните материали. В строителната индустрия е популярен с редица примери на успешно прилагане при изграждането на цели сгради – например, офис центърът в Дубай, Обединени арабски емирства. Възможността за триизмерен печат на строителни материали, изработени от стъкло ще бъде нов етап в развитието на 3D технологиите в строителството.

През следващите десетилетия ще е налице вече развитата технология за триизмерен печат и неговото прилагане в производството на прозорци ще намали производствените процеси, което ще приближи максимално близо производителя до крайния потребител

Може да харесате още...