59% от собствениците на български МСП се интересуват от еко-практики

Малкият и среден бизнес в България се интересува как да бъде отговорен към обществото и околната среда. Най-често компаниите от този сегмент инвестират в развитие на собствените си служители и в екологични инициативи. 57% от малките и средни предприятия смятат, че тези практики имат положително влияние върху финансовите им резултати, a 43% изтъкват като основни пречки да са по-отговорни липсата на изисквания от страна на държавата както и липсата на подготвени кадри по темата. Това сочи изследване по повод националната конференция „Стандарти за зелена икономика”, която ще се проведе на 13 май (вторник) в Галерия Мазда.

“Тенденциите са положителни за България и показват висок интерес от страна на малките и средни предприятия към зелената и социална икономика. Отговорният бизнес вече не е запазена територия само на големите компании”, коментира Марина Стефанова, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която ще изнесе доклад за отговорния бизнес в страната по време на събитието

На конференцията ще бъде представена новата европейска политика за зелени обществени поръчки и интегрирано отчитане. Участват български и международни експерти в областта на екологичните стандарти и социалната отговорност. Събитието има за цел да покаже различни гледни точки и подходи към корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие и какъв е бизнес-смисълът от тях.

Водещ лектор на конференцията ще бъде председателят на международната работната група за прилагане на ISO 26000 – Указания за социална отговорност – Мартин Нойрайтер, който съветва Австрийската експортна агенция, Монголското правителство, Европейската комисия, Rosia Montana Gold Company, Румъния, Стопанската камара на Австрия, Търговска банка – Румъния, Австрийски институт по стандартизация и др.

Събитието е част от проект, който цели подпомагането на малките и средни предприятия при прехода им към „зелена икономика”. В рамките на проекта e издадено Ръководство за прилагане на ISO 26 000 в малки и средни фирми.

greentech.bg

Може да харесате още...