60 години Инаутик – от пионери в пластмасовите изделия към PVC технолози на бъдещето

Преди 60 г. основателите на Инаутик, братята Ангер, чрез своите иновативни идеи започват да променят бранша на производителите на PVC материали. Към този пионерски дух и решителност през следващите години се добавило и мощно технологично ноу-хау.

И така днес Инаутик, като дъщерна компания на белгийската Декьонинк, принадлежи към Топ 3 на производителите на прозоречни системи и строителни материали от ПВЦ в Европа. Продуктите на  Инаутик свързват вътешността / in / с външната част / out / на сградата по един технологично прецизен начин.

От къде идва Инаутик? Къде се крие тайната на успеха? Всичко това ще разберете от следващата кратка инстория на компанията….

Inoutic

Инаутик е създадена през 1956 г. в Боген от братята Вилхелм и Антон Ангер, които чрез своите изключителни открития за техниката на екструзия и стабилизация на PVC, са смятани за пионери в тази област. През 1956г. те основават фабрика за полиетилен, PVC тръби за студена вода и шприцовани изделия за козметиката. Фабриката е с 49 работници и 1 милион долара оборот за първата година.

Следващото деситилетие се отличава с постоянен разтеж: 5 пъти увеличение на оборота, 5 пъти увеличение на работниците, увеличение на произвoдствените площи до 15 000 кв.м., удвояване капацитета на машините, откриване на филиали в чужбина. Производството обаче остава концентрирано в продукта PVC тръби.

Inoutic

16 години след основаването си фабриката на братя Ангер е вече начело в областта на производството на пласмасови материали. Но да си най-добрият не им е достатъчно! Тогава се взема решение натрупаният опит да се използва в съвсем нова посока. Фабриката се преименува на Тисен Пластик и през 1975 г. стартира производството на профили за прозорци. През 1977 г. на пазара е пусната първата собствена профилна система на Инаутик – „Тисен компакт“.

Inoutic

80-те години са завладяни от производството на 4 основни продукта – профили, отоплителни и санитарни системи, тръбни системи за телекомуникации и технически продукти от термопластмаси. За целите на производството се изгражда звено за техническо шприцоване и чрез него се произвеждат шприц изделия за автомобилната, строителната и електроиндустрията. Следва разширение на фабриката в Хундердорф, а с него започва и мощното разрастване на износа.

Inoutic

През първите години на новото хилядолетие се раждат класиците на Инаутик – профилните системи Престиж и Аркаде – най-успешните профили за прозорци от 2001 г. до днес. От 2001 до 2005г. се раждат и Системата за ролетни щори Протекс,  както и системата Плъзгане с повдигане на Инаутик. Това са много бурни години за компанията. През 2004г. фабриката се купува от белгийската Декьонинк Груп и се преименува на Инаутик. Основават се дъщерни фирми в Хърватия, Босна и Сърбия. Инаутик се насочва и към рециклирането, с което дава своя принос към опазване на околната среда.

Inoutic

В началото на 2010г. се прави поредната крачка към успеха – въвежда се профилната система Е форте.

При нея чрез употребата на обикновено стоманено укрепване се постига коефициент на топлопреминаване на рамката от 0,95 W/кв.м.К. В обслужването също може да се каже, че Инаутик е сред една от най-добрите компании – благодарение на клиентския портал Инаутик Онлайн. И така след 60 – годишния преглед на фирмената история, гордо се връщаме сред Топ 3 в Европа!

През 2016 г. Инаутик може да се похвали с 54 000 кв.м. производствена площ в Боген, 60 000 кв.м. в Хундердорф, 42 линии за екструзия, 5000 собствени камиона, 290 000 артикула, 450 служителя …

Inoutic

Позволете ни да се докажем и на вас!
Инаутик – обикновените неща, направени необикновено добре!

Може да харесате още...