60 лв. за квадрат саниране на панелка

От 60 до 70 лв. на кв.м. е специфичната инвестиция в саниране на жилищна сграда, в зависимост от нейното състояние и години, съобщи Кольо Колев , изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност на семинар за намаляване на енергийната бедност чрез енергоспестяващи мерки в сградите. 700 000 жилища в страната, от които 470 000 панелни, подлежат на саниране. 1,8 млрд.лв. е необходимата инвестиция за България.

С 380 лв. годишно ще се намали сметката за енергия на домакинство след ремонта. За публичните сгради са нужни по 65 лв. на кв.м. за обновяването им. С производство на ток от слънчеви инсталации на покрива, решили финансирането на санирането на публичните и частни сгради 84 общини в  Барселона в Испания , съобщи Петро Балестерос, координатор на Програма “Интелигентна Енергия Европа”. Кметствата не дали и 1 евро, парите осигурили компании, които погасили вложението от продадения на местната електрическа компания слънчев ток.

Европейски проект “Стакато” финансира безвъзмездно  35% от обновяване на сгради в три европейски града – в Амстердам – жил.комплекс “Норд” , “Блокът село” в Будапеща и сгради с 400 жилища в община Оборище в София. Неотменна тяхна част от ремонта е монтирането на слънчеви бойлери за топла вода на покрива.

Новият европейски план за енергийна ефективност акцентира първо върху мерки в сградите. Инвестициите в бъдеще ще се концентрират в обновяване на сградния фонд, а не в ново строителство, е категоричен той. Няма да се събарят старите сгради и градове, а ще се санират, въпреки съпротивата на строителния бранш, който иска да строи на чисто. Качеството на сградния фонд в Европа от гледна точка на енергийна ефективност е катастрофално, е категоричен представителят на ЕК. По 3% от публичните сгради в ЕС годишно трябва да се санират. По-малко от 1% от обществените сгради на европейско ниво са ремонтирани.

Задължително енергийно обследване и изпълнение на предписани мерки ще се изисква от 2013 г. за къщите с разгърната площ 500 кв.м., а не само с над 1000 кв.м.р.пл. Предимство в обществените поръчки ще се дава на енергийно ефективни проекти.
От юни тръгва нов частен европейски фонд, който ще подпомага общините в санирането на сградите. Също от юни в България тръгва нова кредитна линия “Енергийна ефективност в дома” на ЕБВР и гранд от Международния фонд Козлодуй.

standartnews.com

Може да харесате още...