8 грешки, които допускаме, когато използваме климатик

Лятото вече е тук и все по-осезаемо предвкусваме непоносимите жеги, които идват заедно с него. Мнозина мислят, че един климатик ще реши неудобството и потенето им в летните горещини, но според Make Use Of, ако не знаем как да  ползваме това устройство ще останем доста разочаровани.

От медията, ни запознават с най-често срещаните грешки, които бихме могли да направим когато използваме климатик. Преодоляването на тези проблеми ще доведе до по-бързо охлаждане на помещението, по-голям комфорт за всички, по-малко загуба на енергия и по-малки сметки за ток.

Грешка 1:  Неправилно избран климатик

Климатикът, който сте избрали може да не е ефективен във вашия случай, защото стаята ви е твърде голяма или твърде малка. Климатиците са с капацитет измерен в Британски топлинни единици (BTU). Или 1 Btu е количеството топлина нужно, за да се повиши температурата на 1 паунд вода (0,45 кг) с 0,56 градуса по Целзий.

Най-често срещаните типове климатици биват 9000, 12000, 18000, 21000, 24000 BTU. А най-често срещаното правило е, че всеки квадратен метър от пространството се нуждае от 20 BTU, плюс 600 BTU за всеки човек, който е в стаята. Може да се наложи да го увеличите с още 10 процента, ако стаята е с високи тавани, получава много слънчева светлина и т.н. Полезно ще ви бъде да знаете и, че 1000BTU са приблизително равни на 293 вата.
 

Грешка 2: Отваряме прозорци и врати

Повечето хора не разбират как функционират климатиците. Те вкарват топъл въздух от помещението, което преминава през хладилен агент, който абсорбира топлината от въздуха. След това охладеният въздух се връща обратно в стаята, докато абсорбираната топлина се отстранява от задната част на уреда.

Ето защо климатикът трябва да бъде монтиран в затворено помещение и защо централните тела са разположени извън къщата. „Вътрешният въздух“ и „външният въздух“ трябва да бъдат изолирани един от друг, за да може климатизацията да работи правилно.

Грешка 3: Оставяме климатика да работи постоянно

Е, тук трябва да уточним, дали това е грешка или не зависи от конкретната ситуация. Мнозина мислят, че е много по-енергийно ефективно, ако оставят климатикът им да работи през целия ден, дори когато няма никого у дома им, и дори когато уредът е от инвертоен тип.

 Ако обаче през най-горещата част от деня, не сте си в къщи, по-разумно е да изключвате сутрин преди да излезете климатика и когато се приберете надвечер да го включите отново. Колкото по-горещо е отвън, толкова по-повече работи климатикът ви и съответно консумира повече енергия.

Грешка 4: Настройватме температурата на твърде ниска стойност

Прибирате се от дълъг и уморителен ден и искате да се охладите възможно най-бързо и за тази цел избирате настройвате температурата на твърде ниска стойност. Но това не е правилният начин, тъй като независимо от това дали в стаята е 20 градуса или 35 градуса, климатикът ви ще изпомпва с една и съща сила прохладния въздух. Настройката на температурата само показва на уреда, кога да спре изпомпването на хладния въздух.
Промяната на настройката от 21 градуса на 13 градуса няма да ускори нищо.

Това всъщност е по-лошо, защото климатикът ще продължи да работи дори когато температурата в стаята ви достигне идеалната за вас стойност. Ако идеалната ви температура е 21 градуса, а вие сте настроили устройството за 13 градуса, уреда ще продължи да охлажда докато температурата в стаята достигне 13 градуса, а това води до загуба на много ненужна енергия.

Грешка 5: Не допринасяме за циркулирането на охладения въздух в помещението

Повечето хора използват вентилатор, когато е малко горещо и климатик, когато е неприятно горещо. Но специалистите препоръчват двата уреда да се използват едновременно за най-добър резултат. Може да използвате вентилатор за да циркулирате охладения въздух из стаята и той да не се задържа само пред самия климатик.

Грешка 6: Не сменяме филтъра

Независимо от това колко чисто е в стаята ви, във въздуха има частици, които се захващат от климатика по време на работата му. За да не създадат проблем тези частици за работата на уреда, той има филтър.

Чистият филтър е от решаващо значение за оптималната ефективност на климатика. Натрупването на частици може да намали въздушния поток, принуждавайки уреда да работи по-усилено, за да издърпва същото количество въздух. В най-лошия случай замърсеният филтър може да увеличи сметката ви за енергия с до 15% и да доведе до проблеми с поддръжката на уреда.

Грешка 7: Забравяме за поддръжката на климатика

Една от най-основните грешки на собствениците на климатици е схващането, че грижата за климатика приключва с неговото купуване и поставяне. Редовното почистване и техническа поддръжка на вашия климатик ще увеличат неговата ефикасност и живот, а с тях ще се увеличи и вашият домашен комфорт.

Грешка 8: Игнорираме други топлинни фактори

За оптимално охлаждане, трябва да помогнете на вашия климатик възможно най-много.  Трябва да запечатате всякакви пукнатини, от които би могло да проникне топлина от вън, да пуснете дебели завеси, когато слънцето грее директно в помещението, да сложите изолация на стените, да избягвате използването на устройства, генериращи топлина, като перални, сушилни, готварски печки или фурната и така нататък.

digital.bg

Може да харесате още...