Аерогара с градина и водопад се строи в Сингапур

Официално започна строителството на аерогарата JewelChangi в Сингапур – проект на звездния архитект Моше Сафдие. Проектът обещава появата на уникално модерно летище, което ще е по-скоро една цялостна екосистема, сгушен под огромен стъклен купол. Сърцето на летището ще бъде градина, пълна с растения, в която ще има дори водопад!

Аерогарата ще е с площ 134 000 квадратни метра и ще представлява допълнение към вече съществуващата. Тя ще впечатлява туристите с една цялостна околна среда, съчетана с магазинчета, места за отдих и за развлечения. Зелените площи ще са отворени за туристите и за местните жители. Вътрешният парк “Горска пътека“ ще гарантира, че комплексът се използва по най-различни начини, които не са характерни за съвременните летища.

Куполът ще създаде централизирано пространство, което поставя акцент върху природната среда. Стъклените панели, вградени в рамките от стомана, според архитекта, ще предизвикват асоциация с традиционните стъклени оранжерии. Пръстен от дървовидни колони ще бъде разположени по краищата на покривната градина „Парк под навеса“, осигурявайки допълнителна подкрепа за структурата.

Посетителите ще могат да стигнат до уникалната градина по маршрут, който минава зад трите действащи терминала. Терминалите 2 и 3 ще бъдат свързани с парка чрез мостове високо във въздуха.

Очаква се проектът да бъде завършен през 2018 г.

greentech.bg

Може да харесате още...