Аерогел променя представата за изолация при ролетните щори

PU-aerogel Slentite

На най-голямото изложение в Европа на прозорци, врати и фасадни конструкции – FENSTERBAU Фронтале, през март 16-19 в Нюрнберг (Германия), фирма Бек + Heun представи ново приложение на иновативния продукт Slentite, разработен от BASF за изолация на ролетни щори.

Новият продукт принадлежи към групата на аерогеловете с уникални физични свойства. Slentite е първият изолационен аерогел с формата на твърд панел на полиуретанова основа с нано-структура. Основното предимство на материала е неговата структура, която позволява дебелината на плочите да бъде намалена с 50%. В резултат на това става възможно намаляването на дебелината на стените, а оттам и съпътстващите разходи.

PU-aerogel Slentite

Характеристиките на този иновативен материал могат да отворят нови възможности пред архитекти и строители за интересни дизайнерски решения – както при модернизация на стари сгради, така и при ново строителство. Продуктите на основа аерогела са с формата на твърди панели, които имат отлични изолационни качества. Порестата нано-структура на материала дава възможност за регулация на влажността, което от своя страна способства създаването на комфортна среда в затворените помещения. Като цяло, изолационният материал Slentite може да се използва успешно за индивидуално управление на вътрешния климат на конструкциите, с което допринася за икономията на енергия.

Така при модернизация на светлите отвори в помещенията, материалът се поставя в пространството между зидарията и рамката на прозореца. Аерогелът на база полиуретан може да се монтира като топлоизолационна вложка между стените и прозорците, както от вътрешните, така и от външните страни на сградите, независимо от материала, от който са изработени дограмите.

Панелите Slentite са с малка дебелина. Тя може да бъде значително по-тясна (25-50%) в сравнение с обичайно използваните материали за изолация. Малката дебелина на тези панели може допълнително да намали размера на конструкцията и да я направи по-привлекателна, което е привлекателна възможност при модернизирането на стари сгради.

PU-aerogel Slentite

Според ръководителя на проекта д-р Марк Фрике, при използването на този нов продукт ще можем да се отървем от така наречените „слаби места“ в топлоизолацията на сградите, както и да се намалят загубите и да се повиши нивото на комфорт в помещенията.

Използването на изолационния аерогел Slentite допълнително позволява да се подобри дизайна на кутиите на вътрешните ролетни щори. Slentite се използва при производството на ролетни щори и рамки за покривни прозорци. Използването на иновативния продукт в конструкциите на кутии за ролетни щори осигурява отлична термоизолация, независимо от структурата и дебелината на стените на сградата.

PU-aerogel Slentite

Компанията възнамерява да пусне първата партида Slentite във фабрика в Лемфьорде (Германия), където инсталирането на оборудването за производството са в процес на изпълнение. BASF планира да продължава с разширяването на асортимента от аерогелове и да инсталира ново оборудване и в други клонове на своята групата.

PU-aerogel Slentite

Може да харесате още...