Agrob Buchtal представи нови повърхности за вентилируеми фасади – Canyon и Kaijo

Agrob Buchtal

На водещия световен търговски форум за архитектура, материали и системи BAU 2021, провел се в началото на годината, Agrob Buchtal за първи път представи две нови повърхности за вентилируеми фасади – Canyon и Kaijo, които са създадени в тясно сътрудничество с продуктовия дизайнер Markus Bischof и са проектирани умишлено в контрастни начини, за да предложат привлекателни архитектурни диапазони. Керамичните фасадни системи предоставят множество естетически и функционални предимства. Създаването на усъвършенствани светлинни и сенчести ефекти, както и други фини впечатления, използвайки триизмерни повърхности, вече е напълно възможно.

Преди да ви разкажем повече за повърхностите, ще обърнем внимание и на KeraTwin K20 – клинкерната фасадна система на Agrob Buchtal, която със своето разнообразие от цветове, формати и повърхностни покрития предоставя на архитектите огромна свобода на дизайна. Системата предлага подходящото решение за всяко предизвикателство, дори на трудни основи, благодарение на разнообразните алтернативи за закрепване, осигуряващи структурна и техническа гъвкавост. Закрепването на системата зависи от изискванията на конкретния проект, а вариантите са няколко – K20 vertical System profile, K20 vertical T-profile, K20 vertical Omega profile, K20 OmegaV, K20 OmegaS, K20 Clamp system.

Canyon

Canyon – съвършенството на несъвършеното

Повърхността Canyon символизира хомогенност, благодарение на специалния дизайн. От една страна, защото фугите по отделните плочки отстъпват на заден план и са почти незабележими, а от друга страна, тъй като въпреки асиметрията на профила се създава хармоничен цялостен външен вид. С други думи: „съвършенството на несъвършеното“. Дизайнът се отличава в истинския смисъл на думата и създава променящи се ефекти, в зависимост от времето на деня, позицията на слънцето и позицията на гледане. Светлината и сянката се превръщат в естествени средства за дизайн и предлагат естетически добавената стойност. Ефектът е еднакъв както от близко, така и от далечно разстояние.

Canyon

Kaijo – пулсиращ динамизъм

Повърхността Kaijo използва различен подход, като триизмерността се създава не от коти (топография), а от вдлъбнатини – съображение, което използва пластичните свойства на екструдираната керамика във влажно, неопалено състояние (археология) с ориентация към архаични занаятчийски техники за обработка (Kaijo – заимствано от японски “релеф”). Чрез “подредена неравномерност”, релефите, които са с различна дължина и дълбочина, с постоянна ширина и посока, водят до фасада от керамична завеса в двоен смисъл, а именно свързана с конструктивния принцип (“тип завеса”) и визуалното впечатление, което в най-широкия смисъл предизвиква асоциации със завесата. Резултатът е пулсиращ динамизъм от дискретен вид, който не се налага по натрапчив начин. Сдържани от разстояние, фините ритми стават все по-очевидни, когато човек се приближи.

Kaijo Kaijo

Може да харесате още...