Ако ви предстои да избирате дограма…

Когато сте  решили да сменяте дограмата, обикновено пред вас се изправят куп въпроси – от какъв материал да е, с колко камери, какъв обков, какво отваряне, какъв стъклопакет и т.н. Важното е да знаете с какво може и с какво не може да се прави компромис. С цвета бихте могли, но не и с профила, стъклопакета или обкова.

Видовете профили
Най-приятни за окото и с най-добри топло- и шумоизолационни показатели са дървените профили. Те се изработват от иглолистна (смърч), масивна (дъб, бук, ясен, славянски дъб, махагон и др.) или екзотична дървесина. Предимствата са очевидни. Внасят уют, имат отлична топло- и шумоизолация, не предизвикват конденз. В България не са много производителите на дървена дограма и като цяло тя е доста по-скъпа от останалите. Но ако човек има финансовата възможност, това би бил най-добрият избор.

Тъй като дървото е жив материал, съществуват няколко потенциални проблема.
– Промяна на структурата (деформация, провисвания, отмествания) – в случай че е била неправилна подготовката на съставките на дограмата. Дървесината задължително трябва да е с еднакъв произход и влажност, с изчистени чепове, смолни канали и всякакви други дефекти. След като отделните ламели са изсушени до остатъчна влажност 10-15%, те се слепват по три с висококачествени лепила. Ако дървото е сурово, нееднородно или се използват нискокачествени лепила, то се отмята и провисва.

– Гниене и поява на гъбички и насекоми – това е свързано с евентуална некачествена повърхностната обработка на дървесния профил. Дървото първо се третира с импрегнатор, който има за цел да унищожи евентуално зародилите се живи организми и прави дървото водоустойчиво, след което конструкцията се лакира или боядисва с цел предпазване от гниене.

Естествено поддръжката на дървото е по-трудна в сравнение с пласмасата и алуминия – самата повърхност се почиства по-трудно, а на 5-6 години лакът или боята трябва да се освежават. От екологична гледна точка дървото е изчерпаем ресурс.

За последните няколко години PVC профилите станаха изключително популярни и навлязоха трайно в съвременния живот. Това не е учудващо, тъй като те притежават редица преимущества. Благодарение на отличното уплътняване, както и на херметичността на стъклопакета, прозорците с такъв профил прекрасно защитават от студ, шум и прах, екологично чисти са, удобни и прости за експлоатация, с лесна поддръжка и дълго съхраняват добрия си външен вид.

PVC или поливинилхлорид е безопасен продукт, представляващ химическо съединение на въглерод, водород и съединения на хлора, състоящ се от 43% нефтопродукти и 57% каменна или морска сол. В началото на производството на PVC са се изпoлзвали съединения на оловото за стабилизиране, но днес вече се използват само 100% екологично чисти елементи.

Предимствата на PVC профилите са много: устойчиви са на атмосферни влияния, защитени са от UV лъчение, притежават много добри топло- и звукоизолационни свойства и не допускат образуването на конденз. Поддръжката е изключително лесна.

Можете да избирате в диапазона между 3 и 6-камерна дограма. Колкото по-голям е броят на камерите, толкова по-добра е топлоизолацията. За радост на клиентите цветовите решения, включително и имитация на дърво са практически неограничени. PVC е „образцов” екологичен материал – производството му не е енергоемко и напълно се рециклира като материал.

Важно е да се знае, че:
– Дебелината на външната стена на профила задължително трябва да е минимум 3мм ±0,2.
– Произведеният по стандарта профил притежава гравирана маркировка, която съдържа знака на производителя, знак за производствен контрол, № на регистрацията, обозначена дата и час на производство и други.
– Т.нар. усилващ профил, който се поставя вътре в PVC профила трябва да е от поцинкована, студено валцувана стомана. В противен случай се получава ръжда, която впоследствие обхваща и обкова. Минималната дебелина на армировката трябва да бъде минимум 1,5 мм.

Алуминиевите профили също имат своите предимства. Съчетани със стъкло дават модерен и елегантен облик на една сграда. Алуминият е многофункционален лек материал, устойчив на метеорологични условия и корозия, не се окислява, запазва свойте якостни свойства, практически не старее и също лесно се поддържа. Като PVC-то тези профили притежават неограничена цветова гама, включително имитация на дърво, както и богата гама от профили, които позволяват смели архитектурни решения без допълнително укрепване на профилите. От екологична гледна точка алуминият е материал, който се рециклира лесно.

Съществува съчетание на дърво с алуминий – изключителната устойчивост на алуминия към външни условия се съчетава с отличните изолационни характеристики на дървото и уюта и комфорта, които то внася.

Как да направим правилен избор
Прозорците на дома са един от най-забелязващите се елементи – и отвътре, и отвън. Затова към избора на дограма трябва да се подходи разумно и с голям запас от информация по въпроса.

Ако не сте решили сами от какъв материал да е дограмата ви, обърнете се за консултация към фирми, които предлагат повече от един вид профили, за да получите обективна информация. Отговорът до голяма степен ще зависи от това за къде ще я поръчвате (магазин, офис, жилище).

Дървена или PVC дограма ще ви бъде препоръчана, ако я искате за жилището си. Дървото притежава много добри изолационни качества и стабилност, но за разлика от алуминия и РVС се налага интензивна поддръжка с течение на времето. PVC е лесно за поддръжка и е с много добри топлоизолационни показатели.

От гледна точка на статиката алуминият има предимство пред останалите материали, но пък е и отличен проводник на топлината и независимо от взетите конструктивни мерки, топлинните загуби през този вид прозорци са по-големи. Ако ще остъклявате тераса, обаче, именно алуминият е по-добрият избор. Специфични цветови решения за профилите също се изпълняват от алуминиева дограма с прекъснат термичен мост.

Сравнителният анализ на предимствата и недостатъците показва, че прозорците от пластмаса обединяват положителните страни на дървените и алуминиевите прозорци и в много голяма степен не притежават техните отрицателни качества. Прозорците от PVC имат вградени, усилващи конструкцията, метални профили, поради което по устойчивост на измятане и други деформации на крилото не само не отстъпват, но в някои случаи и превъзхождат алуминиевите. Пластмасата дава широк простор и свобода на дизайнерите при проектиране на формата и профила на крилата. Профилите от PVC се армират с различно оразмерени и оформени стоманени усиления по височина и широчина. Те подсилват статичната устойчивост на конструкцията, което е особено важно при високото строителство. Друго предимство на профилите от PVC е изключителната здравина и еластичност на ъглите. Хомогенното им свързване се извършва чрез заваряване, което ни най-малко не влошава естетичния вид на рамката. Стабилната конструкция и прецизни размери правят пластмасовите прозорци напълно непропускливи към директно обливащата ги дъждовна вода и срещу инфилтрацията на външния въздух през фугите между крилата и касата.

Не на последно място са личните ви предпочитания, но при избора отчитайте факта, че топлоизолационните показатели на PVC профилите са чувствително по-добри от тези на алуминиевите с прекъснат термичен мост.

Препоръчително е да се ориентирате към известни, наложени марки, на реномирани световни производители. Това е гаранция, че ще ви продадат наистина качествен продукт, който няма да се повреди след една година.

Топлоизлацията играе все по-решаваща роля при избора на прозорци. Това се проявява като следствие от повишените изисквания по въпросите на икономията на енергия и енергийната ефективност. Общите загуби на топлина от прозорците в сградите, в зависимост от типа остъкляване е в рамките на 20 – 30%.

Различаваме два основни вида загуба на топлина:
– загуба при пренос на топлина – това е загуба от пренасяната от строителните елемeнти топлина, например при прозорците от рамката и стъклопакетите.
– загуба на топлина от въздухообмен – тази загуба е от наличието на отвори в сградата, т.е. отворени прозорци, неуплътнени фуги и вентилационни системи. Топлото винаги се стреми към студеното, т.е. през зимата отвътре – навън. Затова когато решите да купувате дограма, не правете компромиси с качеството, за да спестите някой лев, а си сложете система, която ще ви служи дълго и качествено.

Може да харесате още...