Актуални тенденции при прозорците и фасадите в Германия

Window 1

На две основни тенденции обръща вниманието ни немското Сдружение „Прозорци и фасада“ в тази област на строителството и архитектурата: „Прозрачност и функционалност“, както и „Елементно строителство“ (елементни фасади). Франк Ланге, председател на сдружението, споделя следното: „Максималната прозрачност и панорамният дизайн са на мода в съвременната архитектура. Например ширината на фасадния профил се стеснява, за да направи място на стъклото“. В същото време налице е желанието за „безшевен“, изчистен дизайн, съчетан с максимална функционалност. „За да се постигне това, отварящите се прозоречни крила се раполагат във фасадната структура, така че рамката им да не се вижда“, допълва Ланге. Резултатът е хармоничен вид на фасадата, чиито прозорци в идеалния случай имат автоматизирана функция за отваряне и вентилация.

Председателят на Сдружението „Прозорци и фасада“ вижда и тенденция към т. нар. „Елементно строителство“. То се прилага главно в урбанизираните райони, където строителните площи са оскъдни, а сградите трябва да се строят на големи височини, често в тесни пространства. „Това са места, където конвенционалните окачени фасади достигат границите на възможностите си поради често много тесните строителни площадки и липсата на място за изграждане на високи скелета.“ Резултатът е увеличаващ се брой на сглобяемите фасадни елементи, които могат лесно да се монтират, и които осигуряват максимален комфорт и добра енергийна ефективност“, споделя още Ланге и продължава:„ Сглобяемите конструкции като цяло се използват все повече и при реконструкцията и санирането на сгради като част от „масовото строителство“.

Добрият комфорт и отличната енергийна ефективност са от съществено значение и при „обикновените“ прозорци. В момента те привличат вниманието с три основни тенденции на развитие. „От една страна, трябва да споменем намаляването на видимите рамки при прозорците. Както при фасадните елементи, желанието на клиента и тук е насочено към все  по-филигранни модели “, обяснява председателят на сдружението. В допълнение интегрирането на различни функции и елементи за по-голям комфорт е основна тема за улесняването на боравенето с прозоречните системи. „Лесните за управление дръжки и автоматичните елементи за отваряне и затваряне на прозорци с едно натискане на копче са популярни и се радват на все по-голямо търсене“, споделя Ланге. Новите тенденции при прозорците се допълват от още по-здравите и издръжливи конструкции на дограмата. „Принципът „евтиното е най-добро“ вече не е актуален. Днес конструкциите трябва да издържат на времето – стабилността, функционалността и дълготрайната употреба отново се превръщат в търсени ценности. Клиентите строят с по-голяма далновидност и в резултат поддържат или дори повишават стойността на имота си“, обяснява Ланге.

Вижте също...