Акустичен контрол на прозорци

Fraunhofer

Институтът за строителна физика Фраунхофер (IBP) в Щутгарт работи с подкрепата на индустрията по система за управление, която автоматично затваря прозореца, когато нивото на шума се повиши. Точно както определен сензор реагира на необходимостта от вентилация и гарантира, че прозорецът се отваря автоматично, тук микрофонът (или друг звуков сензор) гарантира, че прозорецът ще се затвори, когато звукът се увеличава. Необходимо е да се вземат предвид не само краткотрайните пикове и фоновия шум, но и нивото на звука в помещението.

За да се осигурят добра концентрация или здрав сън, допълнително ще се подава информация за транспортните разписания, за да може системата да предвиди шума от движението на влаковете или самолетите. Вместо да определи само технически горни граници, изследователският екип от Щутгарт е помолил лицата, участващи в изследването, да определят степента на дразнене и силата на различните шумови събития при отворени и затворени прозорци; били са разгледани ситуации, в които участниците в теста са били под стрес или спокойни. Тестваните лица са почувствали звукоизолиращия ефект на автоматично управлявания прозорец като почти равен на този при затворен прозорец.

Fraunhofer

На следващ етап констатациите от проучването ще бъдат пренесени в практически строителни компоненти, които ще помогнат да се направят животът и работата в шумни квартали малко по-спокойни.

Снимки: Fraunhofer

Може да харесате още...