Аквариум-бар от Nex Level Studio

Дизайнерският кaфе-бар е разположен в допълваща сграда към градски жилищен блок, датираща от 90-те години на 20 век. С последната реконструкция са премахнати всички стари елементи, които не се вписват в актуалния урбанистичен дизайн, като премахването на оригиналните декоративни арки отваря пространствата и осигурява повече простор.

В началото, инвеститорите държат да се запази оригиналното име но в процеса на работа настъпиха някои сериозни промени. От оригиналното име (Бар „Фонтан“) на заведението идва и вдъхновението за основната концепция на помещението. Фонтанът, гейзерът и нивото на морското равнище се асоциират с динамична, променяща се обстановка. Това непостоянство на светлината, мъждукането й, нюансите и отраженията, са изразени и в интериора чрез вълнообразна структура от стъклофибърни влакна с променлив цвят. Влакната са с диаметър от 3 милиметра, като за целия интериор са използвани 1000 метра и само два източника на светлина. Скоростта на смяна на нюансите е регулируема, като има възможност да бъде и напълно изклюе.

Самата структура на бара е с параметричен дизайн, който позволява чрез специален софтуер да бъдат генерирани различни форми с бързо и лесно задаване на определени параметри. Основните параметри, които могат да се променят, са размерите и разстоянията между отделните „стъклени рамки“, техните радиуси, броят на влакната, преминаващи през рамките, плътността им и т.н. Методът на параметричния дизайн е удобен не само за получаването на оптималната форма, но и за създаването на рамки с различен рисунък, както и за определянето на точната дължина за влакната.

Новото име Аквариум произлиза от 6-метровия осветен аквариум, който подчертава простора и компенсира липсата на видимост към външната среда.

arhitektura.bg

Може да харесате още...