Alkira House е енергийно и водно самодостатъчна и изглежда като космически кораб

Alkira Resort House смая света на дизайна, когато „изплува“ като странен космически кораб насред тропическите гори на Куинсланд, Австралия, през 2013 г. Сега тя се продава за 15 милиона долара.

След като служеше като ваканционно убежище, дом на собственика си Род Пери и дори като подслон по време на буря за приятелите на Пери през април миналата година, въглеродно неутралната къща с вид на НЛО търси своя нов стопанин.

Името Alkira означава “светъл и слънчев” на местния аборигенски език. Крепостта с шест спални е построена от бетон и стомана така, че да може да издържа на бури и урагани от 5 степен. Известна още като „Домът от марки“ заради перфорираната си фасада – която архитект Чарлз Райт направил нарочно така в чест на Род Пери и неговата професия на търговц на редки марки – Alkira спечели наградата Къща на годината през 2014 от Австралийския институт на архитектите.

Alkira е напълно енергийно и водно самодостатъчна. Тя се захранва със слънчева енергия и събира дъждовната вода чрез вертикалните си колони, които поддържат шестолъчната структура. Откритото бетонно пространство в дома е окачено над изкуствено езеро. Едното тяло има за задача да поддържа мястото хладно и намалява въздействието на наводнения и циклонни приливни вълни.

Къщата има и собствена система пречиствателна станция и система за рециклиране на сивата вода и напояване, така че да оставя минимално въздействие върху околните влажни зони. Звучи невероятно, нали? Побързайте да си я купите!

greentech.bg

Може да харесате още...