Алпийска картина оформят прозорците на хижа Schwarzensteinhütte

Schwarzensteinhütte

Вино и уелнес, култура и туризъм – туристическият маркетинг представя Южен Тирол като разнообразен и атрактивен ваканционен регион. За да отговори на нарастващия брой гости, правителството на провинция Болцано реши да модернизира и увеличи броя на хижите. Като част от тази програма се роди новата Schwarzensteinhütte – прекрасна самотна постройка, покрита с мед, със семпъл интериор, чиито покривни прозорци Velux отразяват планинската панорама като множество картини.

Schwarzensteinhütte

Schwarzensteinhütte (Шварценщайн) е необичайно алпийско убежище, проектирано от архитектите на фирма Bozen Stifter + Bachmann. Първите два етажа са излети от бетон, тъй като са частично потънали под земята и служат като основа. Горните етажи са построени от дърво. Металната облицовка, монтирана върху дебел слой изолация, обединява двата вида конструкция в сграда, която прилича на блестяща скала.

Чрез много от характеристиките на Schwarzensteinhütte архитектите постигат хармонично вписване на постройката в пейзажа. Тук светлинните ленти и покривните прозорци на Velux играят ключова роля, дори чрез своето разположение. Високите два метра прозорци опасват сградата по цялата ѝ ширина и пропускат слънчевата светлина навътре в стаите. В същото време те предлагат на гостите 180-градусова панорамна гледка. Подреждането и размерите на прозорците оформят алпийския пейзаж и го правят да изглежда като картина.

Schwarzensteinhütte

Още на ранен етап от проекта специалистите на Velux обещават на архитектите, че техните обичайни прозорци ще отговарят на алпийските изисквания за надморска височина над 3000 метра. Освен изравняването на налягането на газа, което се изисква от разликата в налягането на въздуха между ниските части и високите планини и леката промяна в уплътненията, не се налагат други допълнителни настройки на прозорците Velux. Те са инсталирани така, че да излизат леко извън фасадата, за да могат водата и снегът да се оттичат без проблеми. Тук защита от слънцето не е необходима – гостите си лягат по здрач и стават при изгрев слънце.

Може да харесате още...