Алтернатива на силикона при директно остъкляване

H.B. Fuller Kömmerling

Поради настоящия недостиг на силиций производителите на прозорци също са изправени пред предизвикателства. Силицият е в основата на производството на силикони, които са необходими и за директното остъкляване – залепването на изолационното стъкло в рамката на прозореца. H.B. Fuller | Kömmerling знае коя е алтернативата на силикона.

Търсенето на технологични продукти се увеличи по време на пандемията, което също  повиши нуждата от силиций. Освен това добивът на кристалния полуметал в най-голямата страна производител в света – Китай в момента се ограничава. Китайското правителство намали доставките на енергия на много места, за да изпълни своите енергийни цели. Това също забави енергоемкото производство на силиций. Сякаш това не беше достатъчно, ограничените морски и сухопътни товарни маршрути също усложняват веригите за доставки.

Наличността на силикони вече не е гарантирана

В резултат на всичко това цените се повишиха с около 300% в края на миналата година. „Наличието на силикон вече не е гарантирано за много фирми производители на прозорци“, казва Майкъл Меркъл, мениджър в H.B. Fuller | Kömmerling . „Но ние имаме алтернативен продукт в нашето портфолио, който се използва от години. Суровините за него са налични и могат да бъдат закупени без проблеми с доставката. Това означава, че производствените и строителните обекти могат да продължат да работят.”

H.B. Fuller Kömmerling

Става дума за лепилото за прозорци KödiglazeP, което се произвежда на основата на полиуретан. Съвместимостта с всички контактни материали в и около прозореца е задължителна за издръжливостта на свързването с полиуретан.

„Ködiglaze P се използва успешно от години за залепване на прозорци с всички материали на рамката – от дърво до пластмаса и алуминий“, обяснява Меркле. „Дългогодишното сътрудничество с всички водещи доставчици на профилни системи ни показа, че полиуретановото лепило е съвместимо с наличните в търговската мрежа уплътнители за изолационно стъкло и PVB фолиа.“

Продуктът е тестван и одобрен в съответствие с RAL-GZ 716, част 2 и ръководството на ift VE-08/4. Освен това лепилото е преминало успешно теста за свързване на стъкло в съответствие с DIN EN 1627 до клас на устойчивост RC4. Ето защо благодарение на директното остъкляване с Ködiglaze P крайните потребители могат да се възползват от повишена защита от взлом дори при стандартен прозорец.

Снимки: H.B. Fuller | Kömmerling

Може да харесате още...