Алу Кьониг Щал: преглед на панаира BAU 2011 Мюнхен

SCHÜCO: Зелени технологии за синя планета.

На най-мащабното специализирано изложение за архитектура, строителни системи и материали в Европа BAU 2011 – Мюнхен,  фирма Schüco представи за пореден път новостите и иновациите в областта на сградната обвивка.

Schüco стои плътно зад енергийно ефективното строителство и модернизация чрез прозорци, врати, фасади и соларни технологии. Със системните си разработки  Schüco спомага за драстично намаление на енергийните нужди на нови или модернизирани сгради, дори елиминирането им при енергийно независими сгради с положителен енергиен баланс. Ключът за такова устойчиво строителство е рационалното използване на соларната енергия.

Пестене, добиване и мрежова интеграция на енергията са три основни функции на сградите Schüco Energy. Schüco дефинира  в своята философия енергийни класове Е, Е² и Е³, които дават ясна и разбираема ориентация за енергийната нужда на определена  сграда във всяка климатична зона.

Energy – пестене на енергия. Schüco постига това с оптимално топлоизолирани прозорци, врати и фасади, както и ефективна слънцезащита.

Energy² – пестене и добив на енергия. Тези сгради достигат до минамален разход на енергия под 40 kWh на квадратен метър на година. Те комбинират ефективна топлоизолация и слънцезащита с фотоволтаика, вентилация, соларно охлаждане и автоматизирани функции на сградната обвивка.

Energy³ – пестене, добив и мрежова интеграция  на енергията. Сградите произвеждат повече енергия, отколкото използват и реализират повечето си функции енергийно независимо. Schüco SmartNet доставя и разпределя получената соларна енергия, благодарение на интелигентния контрол и съхранение към  изполващите електричество  LED осветление, вентилация, охлаждане, автоматизация и IT системи.

Пилотният проект Energy³ се базира на принципа на слоевете на системата Schüco 2°. Чрез плъзгащи се функционални слоеве остъкляване, изолация и слънцезащита могат индивидуално да се интегрират и използват. По този начин се взимат под внимание вътрешните и външни нужди на сградата. Например, при повишена нужда на топлоизолация, сигурност и слънцезащита се поставя съответния изолационен слой пред стъклото.

Новостите на Schüco  в областта на вентилацията на сгради са: ефективно локално решение за децентрализирана вентилация, вградена над прозорци с рекуперация на отработен въздух от 45%, както и интегрирани във фасадната обвивка вентилационни устройства IFV с отлични параметри  на  разхода на енергия  от 85%, както и качество на въздуха в помещението. Вентилацията не позволява на полените, насекомите и праха да влизат вътре. Schüco Vento Therm е единствената интегрирана в прозорци вентилационна система с външен филтър клас F7 според DIN EN 779. Тя има малка височина на вграждане и е много проста за монтаж.

В областта на санирането Schüco разработи фасада за модернизиране на сградите, строени през 60-те и 70-те години. С високо топлоизолираната фасада Schüco ERC 50 старите фасади могат да бъдат санирани за много кратко време, без да се възпрепятства функционирането на сградата.

Schüco разработва и системни решения с тънкослойни фотоволтаични модули, интегрирани в студена вентлируема фасада (SCC 50/SCC 60), във всяка топлоизолирана Schüco фасада, пред плътни стени на сгради, в покрив или слънцезащитни ламели.

Прозоречните и фасадни елементи с Schüco ProSol TF поемат централните функции на сградната обвивка на една сграда. Независимо дали става въпрос за слънцезащита, защита от атмосферни влияния, шумоизолация, топлоизолация, производство на енергия, Schüco ProSol TF отговаря на най-високите изисквания.

Фотоволтаична фасада FSE 3000 не нарушава съществуващата носеща конструкция. Системата се състои от стоманена опорна конструкция, 8 тънкослойни модули Schüco, както и оптимален инвертор с трансформатор. Инсталира се бързо и лесно, без да е необходимо да се монтира на покрив.

Новите топлоизолирани алуминиеви прозорци Schüco AWS 90.SI+ отговарят на нормите за пасивни сгради. Прозорците предлагат високи топлоизолационни стойности Uf≤1,0 W/m²K при 90 мм строителна дълбочина.

На щанда беше показан дори първият в света алуминиев прозорец Schüco AWS 112 IC, изпълняващ критерия за топлоизолация от Uf≤0,8 W/m²K на института по сертифициране на строителни конструктивни елементи за пасивни сгради – “Dr. Wolfgang Feist” .

Супер изолираната фасада от колонно гредови тип Schüco FW 50+.SI / FW 60+.SI също е сертифицирана по стандартите за пасивните сгради. Фасадата е с троен стъклопакет,  с възможна дебелина на стъклото до 64 мм и с коефициент на топлоизолация Uf≤0,8 W/m²K.

Schüco разработва също така  слънцезащита CTB, която е изцяло външно интегрирана във фасадата с многократно по-висока устойчивост на вятър, спрямо конвенционалните такива на пазара. Специалната форма на ламелите прави възможна максималната слънцезащита отвън навътре и едновременно с това оптималната прозрачност отвътре навън.

JANSEN
В областта на стоманените фасадни системи, системата Jansen VISS HI изпълнява най-високите изисквания на строителството на пасивни сгради, както и е сертифицирана от института “Dr. Wolfgang Feist”. Jansen разработват иновативна концепция за топлоизолация, която постига стойност на топлопреминаване Uf=0,80W/m²K.

Структурната фасада VISS SG увеличава значително трансперантността на сградната обвивка.

С Janisol Arte, Jansen презентира нова стоманена профилна система за остъкляване на складове и индустриални сгради. С тънката си видима широчина между 25 и 40 mm и строителната си дълбочина 60 mm, системата отговаря на  характерния стил на по-старите индустриални остъкления от стомана, а от друга страна  термичното прекъсване гарантира съоветствието с актуалните изисквания за топлоизолация.

Стоманената профилна система Jansen Janisol C4 отговаря на повишените противопожарни изисквания за термично прекъснати врати и преграни стени. Janisol C4 е система за остъклени еднокрили и двукрили врати, както и стъклени преградни стени. Само при строителна дълбочина 70 mm системата достига клас на пожароустойчивост  EI 60 и EI 90, благодарение на нов вид пожарозащитен пълнеж върху керамична основа. Janisol C4 отговаря и на изизскванията за защита от дим C-Sm.

Повече информация може да получите от фирма Алу Кьониг Щал на тел. 02 81 71 920.

Може да харесате още...