Алуминиеви профилни системи на бъдещето. Още повече светлина.

Пазарни тенденции на полупрозрачни конструкции показват, че използването на алуминиеви фасадни системи постепенно ще се увеличи в следващите десетилетия.

Основните направления в развитието на фасадното остъкляване са затягане на топлотехническите параметри и използване на по-големи пломби. В тази връзка, се разработват решения за подобряване на температурната ефективност на фасадните прозоречни системи и врати, увеличива се максималният размер на клапаните и допустимата маса на запълване в конструкциите.

Развитие на полупрозрачни конструкции се характеризира с това, че по – честото използване на фасадни системи гарантира производителността при монтажа. Новата тенденция – монтажът и остъкляването на някои видове фасадите не са отвън, а на етажа, без използване на скелета.

 

Подобна фасадна технология се използва все повече, поради настойчивостта на инвеститорите, които се интересуват  да завършат в най-кратък срок строителството на съоръжението и да получат сградата готова за употреба. Независимо от факта, че цената на класическата система за остъкляване на фасади засега няма алтернатива, на практика, все по-често се използва аналогични заместители на системата. Например, за високото строителство най-подходящият вариант стана елементната фасада. За обекти, където цената е решаващ фактор, се предлага друго решение – класическата система на фасадно остъкляване  с монтаж и остъкляване отвътре в сградата.

Сред другите тенденции са слънцезащитни ламели от различни типове. Тези решения вече се използват не само в страните с горещ климат, но и по по – северните географски ширини.

Друга интересна тенденция е използването на различни варианти за акцентите. Архитекти често се интересуват от LED осветителни тела и други опции на декоративно осветление в дизайна на фасадата. Все по-често се изграждат съоръжения, които използват различни варианти на автоматизирано отваряне на фасадни елементи.

По този начин, ако се опитаме да погледнем в бъдещето за следващите поне пет години,  ще видим все по-прозрачни фасади и покриви, слънчеви ламели, автоматизирано оборудване за димоотвеждане и вентилация. Повече светлина, повече защита от прекомерна слънчева радиация, повече сигурност и комфорт – това са основните тенденции, които ще бъдат от значение на пазара в следващите пет години, и които са ясно видими и днес. Фасадата също ще се характеризира с разнообразие от декоративни ефекти, включително нови версии на цветове за профили и акценти на различни модификации.

Може да харесате още...