Алуминиеви жалузи покриват фасадата на къща и кафене в Южна Корея

Наклонени алуминиеви ламели покриват необикновената, извита форма на къща и кафене в провинция Gyeonggi, проектирана от южнокорейското архитектурно бюро AND.

Името на архитектурното бюро означава “Архитектура на нова диференциация”,  а архитектите нарекли проекта Louverwall след забележителната му му облицовка.

Жалузите покриват остъклена стена, която гледа на улицата в град Паджу и се извива над единия ъгъл, за да се образува покрива на сградата.

Ламелите посредничат за количеството светлина, която влиза в сградата В нея е разположено кафене на нивото на земята и жилище за двойка и петте им котки на двата горни етажа.

“Целта е да има мека светлина в кафенето, тъй като е обърнато на запад”, обясняват архитектите. “Решихме да ограничим пряката светлина на запад и да внесем светлината от юга”.

В кафенето  е изложена стоманобетонната конструкция на сградата, съчетана с бледо дърво и метални мебели. Жалузите хвърлят драматични линейни сенки върху светлите повърхности.


“Светлината се излива между двете извити стени, подчертавайки вертикалността на пространството”, казват от студиото. “Докато вървиш по стълбите, за да стигнеш до останалото пространство, можеш да изпиташ най- осезателно играта на светлината и сянката във вертикалността.”


“Светлината, която се променя всяка минута, докосва вътрешните повърхности. Всяко движение на облаците, слънцето, както и промените в сезона се изписват по стените.”


Профилът на фасадата е проектиран с помощта на Parametric Louver Design System – компютърен алгоритъм, разработен от изследователи от Сеулския национален университет, който изчислява най-добре жалузовата форма за всяка повърхност.

Нишата, покрита с бледа тухла, осигурява два отделни входа за сградата от 188 кв. метра. Остъклена врата е за кафенето, а сивата врата е за къщата.

Както кафенето, така и жилищната част е завършена с комбинация от ламинатни плоскости от червен дъб и бетон. Спалнята и банята са разположени на първия етаж, а в най-горния етаж се помещава хол с отворен план, съдържащ малка кухня.

Може да харесате още...