Алуминиевите прозорци и врати – дълъг живот, многофункцианолност и подобрени показатели

Алуминият е вторият най-употребяван метал в света. Той е лек, устойчив на корозия и може лесно да се обработва, като от него се създават конструкции с висока топлопроводимост. Това го прави лидер в строителството на съвременни офисни, административни и производствени сгради, но все още недооценен с приложението му в жилищния сектор.

Сред най-големите приложения на алуминия в жилищното строителството са алуминиевити профили за врати и прозорци. Проследявайки пазара на алуминиевите профили, Ви предлагаме да разкрием кои са предимствата им пред пластмасовите и дървените, техните характеристики, както и кои са възможностите за избор на българския пазар.

Според специалистите, предимствата на алуминиевите профили са устойчивостта и дълготрайността на материала, възможността за приложение при големи остъклени площи, вследствие по-малкото им температурно разширение, в сравнение с пластмасовите.

Позволяват по-големи и устойчиви конструкции
Алуминиевите профили имат много широко приложение в жилищното строителство, казва българският представител на Рейнарс Алуминиум, водещ производител на алуминиеви архитектурни системи от световно ниво. Относителният им дял постоянно нараства, за сметка на намаляващата употреба на PVC профилите, съобщават експерти.

Според тях, твърдението за по-добрите термоизолационни свойства на пластмасовите системи е мит. И допълват, че сериозните западноевропейски доставчици на алуминиеви архитектурни системи от много време предлагат серии от системи с топлоизолационни параметри, аналогични на най-добрите PVC системи. В подкрепата на тезата си фирмата дава пример с предлаганата вече трета година система CS104 – първата по рода си алуминиева система за пасивни къщи в света, с коефициент на топлопреминаване на прозореца Uw = 0.7 W/m²K. Списъкът с преимуществата на алуминия се продължава от пълната рециклируемост на материала, лесната му поддръжка, изчистения дизайн и многовариантност на форми и цветове. Същественото му предимство е здравината и същевременно лекотата на материала, които способстват за конструирането на по-големи и устойчиви алуминиеви конструкции, които пластмасовите профилни системи не биха издържали.

Рейнарс предлага цялата палитра от възможни приложения на алуминия за дома – врати и прозорци, парапети, противонасекомни мрежи, слънцезащити, плъзгания, хармоники, зимни градини, панорамни остъклявания, вътрешни прегради и много други изделия. Става въпрос за сериите RB 10 – за парапети; плъзгащите системи CP 155-LS, сертифицирани по швейцарския стандарт за пасивни сгради Minergie, както и плъзгащи слънцезащити BS 40.

Богатата гама алуминиеви продукти се допълва от системата за врати CF77, която по думите на производителя е най-добрата система за врати тип „хармоника”, съществуващи на пазара. Многообразието се допълва от различни продукти за подобряване на комфорта в дома – системи за вентилиране на въздуха Ventalis, противокомарни мрежи Mosquito и системите GP 51 – за безшпросно остъкляване на веранди, тераси и т.н.

По отношение на топлоизолационни си характеристики, алуминият е изключително подходящ за нашия климат, отличаващ се с големи сезонни температурни разлики. Системата за врати и прозорци CS 86-HI, която Рейнарс предлага, притежава швейцарския сертификат Minergie за пасивни сгради. Тя е с коефициент на топлопреминаване на рамката Uf = 1.2 W/m²K, като в зависимост от избора на стъкло стойността Uw за целия прозорец намалява до 0.8 W/m²K. Този продукт демонстрира и много добри шумоизолиращи показатели, като отново в зависимост от типа остъкляване Rw(C;Ctr) достига 44 dB.

Характерно за системите на Рейнарс е, че всички те покриват стандартите EN ISO 140-1, EN 20140-3 или EN 717-1. Външният израз на тези стандарти за качество се нарича комфорт, дизайн, лекота при употреба, сигурност и здравина, характеристики, които отличават продуктите на Рейнарс вече близо половин век.

С най-дълъг живот и най-малко разходи

Прозорците са критична част в строителната обвивка, коментират от фирма Алукьонигщал, представител у нас на архитектурните системи Schüco. Оценката им, на база цялостен жизнен цикъл става все по-важна, пред съвременния поглед за устойчивост в строителството. Алуминият, като материал, е лек, здрав и рециклируем. Прозорците, изработени с алуминиеви профили са много устойчиви при продължителна експлоатация, лесно се поддържат и са издръжливи по отношение на подвижните части. Сравнявайки ги с дървените прозорци, които се сменят средно след 40 години, комбинираните прозорци от дърво и алуминий – след 50 години, и пластмасовите прозорци – след 25 години, алуминиевите прозорци имат най-дълъг живот – 60 години.

Сред основните предимства на алуминиевите прозорци Schüco е, че те се нуждаят от най-малко разходи във времето за жизнения им цикъл – от плануването и първоначалната инвестиция, през експлоатацията и поддръжката, до демонтажа и рециклирането им.

Съвременните алуминиеви профилни системи дават най-добри резултати по всички икономически показатели, твърдят специалисти. Те са по-добри за изграждане на прозорци, главно поради своята устойчивост на атмосферни влияния. По отношение на топло- и шумоизолационните им свойства те достигат равни резултати с дървените и пластмасовите прозорци. Успешно се прилагат при остъкляване на големи площи, поради по-малкото им температурно разширение, в сравнение с пластмасовите.

Сред най-новите високо топлоизолиращи системи за прозорци Schüco са AWS 90.SI+ и AWS 112 IC.

Прозоречната система Schüco AWS 90.SI+ отговаря на нормите за пасивни сгради и свързва предимствата на материала алуминий с бъдещата топлоизолация за устойчива архитектура. Schüco AWS 90.SI+ постига високите изисквания за топлоизолация, съизмерими с тези на пластмасата и дървото. Коефициентът на топлопреминаване на профилната система Uf≤1,0 W/m²K, при 90mm строителна дълбочина.

Комбинирана със скрит обков Avan Tec, системата може да реализира трансперантни формати до 160 kg, комбинирана с Schüco Tip Tronic допълнително в сградата се отваря потенциал за енергоспестяване.

Иновативната система Schüco AWS 112 IC се отличава с нова технология и непознат досега дизайн. Тя постига коефициент на топлоизолация от 0,8 W/m²K, при видима ширина 118 mm. Отговаря на стандартите за пасивно строителство и успешно се комбинира със системите за врати и фасади на Schüco.

Всеки човек, който държи на високото качество и иска да спести разходи в дългосрочен план би се доверил на алуминиевите системи за прозорци и врати Schüco, обобщават от фирмата-представител.

Допълнителни изолатори в определени зони повишават топло и шумоизолационните характеристики

Производителят на алуминиеви и пластмасови архитектурни системи ЕТЕМ дефинира употребата на продуктите си според най-удачното им предназначение.

Ние в ЕТЕМ сме пионери в създаването на вентилируемите фасадни системи в България и успешно продължаваме с нововъведенията и усъвършенстването на вече съществуващите си решения”, смело заявяват водещи специалисти на компанията.

Алуминият е добър проводник, поради което е необходимо да се прилагат системи с прекъснат термичен мост, но понякога това не е достатъчно, обясняват производителите на профилни системи. Прилагането на допълнителни изолатори в определени зони повишава чувствително топлоизолационните и шумоизолационни характеристики на системите. Такъв продукт на ЕТЕМ е Е-75, в който наред с много широк прекъснат термичен мост могат да се поставят и допълнителни изолатори.

Не можем да си представим модерните жилищни комплекси, с огромни и тежки стъклопакети, облицовки от камък или керамични плочи или облицовки от алуминиеви композитни панели etalbond, без алуминиевите системи. Тук може да оценим реално предимствата на алуминиевите системи, служещи за фиксиране на тези материали.

Не бива да пренебрегваме стъклопакета, напомнят ни архитектурните специалисти. Изключително важно е да бъде направена подходящата комбинация от стъклопакет и алуминиева система, като се постигне нужния баланс, съобразно специфичните изисквания на обекта.

Не на последно място по значение е ролята на изолацията около прозореца, както и на крепежните елементи за фиксиране към строителната основа, както и много други дребни неща, които взети заедно разграничават добрия от лошия продукт.

Сигурността. Един от факторите, които определят избора в полза на алуминиевите системи. Благодарение на здравината на алуминиевите системи, фасадните конструкции могат да издържат на огромните натоварвания. Сертифицирането на системите гарантира тази издръжливост, но без участието на компетентни специалисти това е немислимо.

Хората са тези, които определят границите на възможностите на всяка една конструкция, работата й при определени ситуации и условия, и могат да помогнат при възникването на трудности.

Един от примерите за успешно приложение на алуминиевите системи е при по-големите остъклявания, предпочитани при съвременното строителство. В този случай се прилагат най-вече плъзгащи системи с високи показатели за здравина и устойчивост, при минимално растериране.

ЕТЕМ препоръчва алуминиевата система Е-70, която е най-новата система тип „повдигане и плъзгане” с прекъснат термичен мост и включва редица нововъведения:
1. Изчистена визия, благодарение на възможността за структурно остъкляване.
2. Широк прекъснат термичен мост.
3. Допълнителни изолатори, с цел намаляване на топлинните загуби.
4. Нови решения за отводняване.

Нови енергийно-ефективни системи

С нови идеи и решения за приложение на алуминия в устойчивото строителство се отличават и продуктите с марка WICONA. Новите високотехнологични продукти за прозорци и врати WICLINE evo и WICSTYLE evo са сред предпочитаните продукти на WICONA у нас. Базирани са на иновативната технология UniSys, която дава възможност за унифициране на елементите при производството на голямо разнообразие от прозорци, врати и други системни решения. Целта е да се използват минимален брой стандартизирани елементи, което води до редица ползи – наличие на по-големи количества елементи на склад и значително намаляване на сроковете за доставка, отбелязват от фирмата доставчик.

Иновациите, които бележат развитието на тези системи, са в няколко насоки: оптимизиране на производството на прозорци – с улесняване на сглобяването им и избор на по-добри уплътнители, нови варианти на монтаж на обкова, както и по-добра статика и модулност при изпълнение на вратите.

Конкуренция сред гръцките профили
Компаниите, представляващи гръцки производители на алуминиеви профили – Алумил, Ексалко и Профилко и Елвиал заемат определен пазарен дял в разпределението на алуминиевите продукти, с приложение и в жилищни сгради.

Олекотените профили на Алумил се отличават с многообразие от видове конструкции, което позволява изработката на специфични технически решения – покривни остъклявания и зимни градини, врати тип „хармоника”, парапети и др. Интерес представляват системите за плъзгане с прекъснат термомост за големи размери врати и прозорци, като М300 и S700. Системата M13600 за ролетни щори е подходяща за плъзгащи врати с големи размери и максимална височина 3 м.

Сред предпочитаните системи на Профилко е плъзгащата се система PROFILCO – PR 26 и отваряемата система PROFILCO – PR 43, които се използват за изработката на прозорци, врати и вътрешни конструкции. С по-високи топлоизолационни показатели е системата PR 55.

С елегантен дизайн и добри термични показатели е системата за дограма Albio 120, на Ексалко. Тя е с прекъснат полиамиден термомост, с ширина 18 мм, и специална водонепроницаема мембрана. Широко приложимата система Albio109 е с прекъснат термомост, с ширина 24 м, и освен врати и прозорци може да изпълнява и по-сложни конструкции. Интерес представлява и уникалният дизайн на системата за плъзгане Albio 205.

Иновативната система ELVIAL multilock е с периметрично заключване и позволява изпълнение на фиксирани и отваряеми прозорци в различните варианти на отваряне. Системата Elvial 4400 e прозоречна система за алуминиева дограма с прекъснат термичен мост, с дебелина на уплътнението 22 мм. Стъклопластът, който е поставен във вътрешността на профила, осигурява високо ниво та шумо изолация и за това е термоизолацията е евтино решение за всякакви условия.

Елвиал е компанията с най-голям опит в екструдицията на алуминий в Гърция с над 35 годишен опит. Нейната централна производствена база се намира в Атики. Притежава и завод  на територията на България, който е оборудван с две линии за екструдиция, цех за прахово боядисване и модерна складова база.

Някои от българските марки профилни системи се оказват далеч от голямата конкуренция на пазара на чуждите производители, но и те имат своите потребители. Алтест е единна от родните продуктови марки, която има две направления – студена серия и с прекъснат термомост. Термично по-устойчивата система е уплътнение от 24 мм при профил каса и 20-22 мм при профил крило. Конструктивно системата покрива всички варианти на отваряне, необходими при изработката на прозорци и врати.

Профилите от тази система позволяват поставянето на стъклопакет от 20 до 29 мм.

От краткия преглед на предлаганите у нас алуминиеви профилни системи и мнението на доставчиците, може да обобщим, че вариантите им за жилищно строителство нарастват благодарение на техните по-добри характеристики за топло- и шумоизолация, многофункционалност на приложение и достъпни цени.

Може да харесате още...