Antara I – бизнес сграда от Sordo Madaleno

Обновлението на градската част, чиято първа фаза стартира през 2006 г., беше едно от най-важните решения, касаещи северозападната част на Мексико Сити. То доведе до цялостна промяна на профила на района, повишаване на стойността на недвижимите имоти, допълнително уплътняване на застрояването, и повишаване на капиталовите инвестиции. Продължавайки по същата линия, Antara планира втората фаза от устройствения план, който се раздели на два етапа: Корпоративна сграда Antara I и Корпоративна сграда Antara 2. Те са разположени една до друга в северозападната част на терена.

Бизнес сграда Antara I e в пряк архитектурен диалог и в дълбока връзка с първата фаза (2006). Тези прилики са рефлектирали върху дизайна на средата и плана. Схемата на приземния етаж следва паралелните и радиални линии на оригиналния план от първата фаза от Antara, така че дори  архитектурните планове да са с правоъгълна форма, те имат извити линии в северните и южни фасади.

Дизайнът на фасадата кореспондира с вътрешната функция на сградата. Той представлява правоъгълни модули с различни размери, насочени към една и съща пресечна точка, изпълнени от сглобяеми елементи. Вертикалните елементи продължават и след последното ниво и обгръщат пространството над покрива, за да подчертаят вертикалния характер на сградата. Различните профили на тези модули създават игра на светлина и сенки в зависимост от времето на деня, предизвиквайки усещания за по-голяма дълбочина и създавайки различни ефекти.

Офис пространството е проектирано по най-простия начин, за да изпълни своята основна функция. Централната част, включваща обслужващите помещения (бани, вертикална циркулация), в двете кули е в центъра на сградата, с идеята да подсили изключителните панорамни гледки към града. Офис пространството в предната част на сградата позволява прилагане на различни гъвкави интериорни решения.

Голям площад, проектиран от Av. Miguel Cervantes Saavedra, е разположен пред сградата. Той включва фонтани и градинки и позволява лесен достъп на пешеходци. На това ниво се намира и лоби с прилежащ паркинг за автомобили. Приземният етаж и сутеренът са независими и с неправилни форми. Те са свързани по между си със спираловидна рампа за улеснен достъп.

Строителството на корпоративна сграда Antara I приключи успешно през 2013. Тя е проектирана като офис пространство на 13 нива, като първите две са с търговско предназначение. Съоръжението има циркулационен мецанин, ниво за инсталации на покрива, паркинг на седем нива, и сервизно помещение под земята (за резервоари с вода и пречиствателни инсталации). Общата височина е 76.85 m над нивото на земята. Офис помещенията са 27,469 m2, а търговските площи – 2,389 m2, което заедно със всички сервизни помещения и тераси прави общо 36.609 m2 разгърната застроена площ.

На приземния етаж от сградата е разположена галерия, която служи за достъп до офиси, търговски помещения, и връзка с търговския център. На първо ниво са разположени магазините. Вторият етаж е преходен към офис нивата и на него е разположен Офис-контрол. Първите три нива са в непосредствена близост до сервизния отсек на сградата, а на южната фасада на четвърто ниво е изградена конзола покриваща частта за бързо хранене.

arhitektura.bg

Може да харесате още...