Антибактериално стъкло със сребърни йони

Hegla

Надграждането на стъклопакета до интелигентно стъкло чрез добавяне на функция или нов външен вид създава допълнителни пазари и потенциал за по-висока стойност.

Компанията Hegla boraident, със седалище в Германия, е специалист в подобни довършителни обработки и сега предлага процес, който ефективно прави стъклото антибактериално.

Лазерите покриват стъклото със сребърни йони, които проникват в стъклото и се отлагат там. По този начин се задейства постоянната антибактериална функция на стъклото, която гарантира, че бактериите и микробите се унищожават веднага при контакт, като се предотвратява по-нататъшното им размножаване.

Стъклото с това покритие е идеално за всички области, в които се прилагат най-строги хигиенни изисквания и разпространението на микроби трябва да се потисне възможно най-добре: например в промишлени кухни, болници и старчески домове.

Hegla

То е също така полезно на места, където се събират много хора и многократно докосват едни и същи повърхности. „В обществените сгради, търговските обекти, супермаркетите или например върху предпазните екрани в музеите или зоологическите градини антибактериалното третиране осигурява допълнителна защита, като повишава безопасността срещу микроби и качеството на преживяването на посетителите“, казва д-р Томас Райнер от  Hegla boraident.

Антибактериалната крайна обработка е функционално приложение, което е патентовано за лазерната система Laserbird. То може да се използва за функционализиране на всички видове плоско стъкло и сглобяеми стъклопакети.

Снимки: Hegla

Може да харесате още...