Архитект от Амстердам построил своя еклектичен дом от стар гараж

Джеймс ван дер Велден се радва на изненадата, която блесва в очите на неговите гости, когато отваря вратата на гаража си. Архитектът от Брикс дълго търсил начин да създаде уникален дом за себе си, когато се натъкнал на изоставена търговска сграда от 1950-те години. От улицата Амстердам човек вижда само скромна ролетна врата и малко място за паркиране,… но това е само привидно.

През 2012 г. Ван дер Велден купил сградата за около 600 000 долара с ясни идеи за това как да превърне сградата от 1450 квадратни метра в перфектен дом. Година по-късно, след реновация на стойност 200 000 долара, той можел да паркира колата си в комфортно ергенско обиталище.

Директно след двойните врати една стилна черно-бяла кухня приветства госта – централен елемент на което е собствено производство маса, позиционирана под две огромни промишлени лампи, напомнящи за промишленото минало на сградата. Една стъпка след това е холът – с двойна височина, със стъклен атриум, който вкарва много естествена светлина в помещението. Градина в задния двор „внася“ природата в близост до жилищните помещения и използване дъждовна вода, събрана от покрива, за напояване на на растенията.

Градината свързва вътрешно и външно пространство, разделяйки жизненото пространство от спалните помещения. В голямата спалня един окачен ретро мотор придава на стаята екзотичен вид. Като цяло зашеметяващата колекция от втора ръка мебели и колекционерски предмети създава спокойствие и бохемска атмосфера. Изпъкващ над пространството за хранене виси красив стар часовник от някоя станция, който е бил предаден на Ван дер Веледен Velden от баща му. Дизайнерът е обиколил не един и два местни битпазара, за да събере уникалните мебели. „Исках място, където бих могъл да показвам своите колекции. Нещо като музей, но такъв, където хората не боят страхуват да докоснат нещата“, казва творецът.

greentech.bg

Може да харесате още...