Архитекти представиха проект на подземен „небостъргач“ под Центръл Парк в Ню Йорк

Възхищаваме се на свръхвисоките небостъргачи като върхови инженерни постижения, но според победителя в конкурса 2016 eVolo Skyscraper Competition бъдещето на небостъргачите може да е под земята, а не в облаците.

Чрез подход, който е напълно противоположен на думата „небостъргач“, екип от архитекти наскоро са направили проект за подземна мегаструктура, наречена New York Horizon, която може да се разположи под Центръл Парк в Ню Йорк, създавайки нещо като гигантска стена около парка.

Според проекта, Центръл парк ще се разположи в гигантска дупка в средата на Манхатън като сгради ще го обграждат, което ще предостави на живущите в тях уникална гледка към парка зад отразителните стъкла на прозорците им.

Концептуалният проект New York Horizons за дизайн на гигантска сграда обграждаща емблемеатичния Центръл парк в Ню Йорк с множество етажи разположени под земята.

Според архитектите, проектът има за цел да преобрази взаимодействието между околната среда и архитектурата. Сегашните сгради като цяло изкривяват естествената среда, докато новата конструкция има за цел ефективно да се слее с нея, идея която е допълнително развита чрез използването на отразителни стъкла, които ще направят парка да изглежда безкраен за тези в традиционните сгради, гледащи към парка отгоре.

Както самите архитекти обясняват:

„Високата 304 м. и дълбока 100 м. мегаструктура осигурява обща разгъната застроена площ от 7 кв. мили, което е около 80 пъти повече на Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building). Сградата ще обгради четирите страни на Центръл парк (паркът има форма на идеален правоъгълник). Идеята е да се разчупи усещането за огромните небостъргачи без да се заема ценна площ в Манхатън.“

Основната идея е да се изкопае Центръл парк и да се премести почвата в някои от другите квартали (въпреки че още не е ясно какво ще правят тези квартали с почвата). След това строителите ще трябва да измислят как да изградят гигантската сграда под натоварените улици, които заобикалят парка.

Всичко това сигурно ви звучи невъзможно и определено имате право. Проектът е изцяло концептуален, тъй като, за да може да се осъществи, ще трябва да се преработи гигантската подземна инфраструктура в един от най-натоварените градове в света.

Да не говорим, че пълното унищожаване и след това възстановяване на Центръл парк е нещо цялостно немислимо, но това е била и идеята на състезанието – търсят авангардни идеи, за които се допуска да са малко откачени.

Второто и третото място в състезанието бяха присъдени на точно толкова откачени решения. Второто място, наречено Hive (Кошер), предлага дизайн на гигантска кула изпълена с места за кацане за дронове. Идеята е да се осигури летище за дронове, докато те се интегрират все повече в ежедневието ни.

Третото място отива за проект наречен Data Tower, която на практика представлява гигантска купчина от сървъри, която хипотетично би поместила по-голямата част от световния поток на информация, докладват от Gizmag.

С подобни идеи, светът на архитектурата изглежда готов за скок в бъдещето. Жалко че хората, от които зависи да осигурят необходимите за построяването на подобни конструкции милиарди едва ли са на същото мнение.

Но това няма да спре учени, инженери и архитекти да продължават да мечтаят да постигнат невъзможното и може би един ден от всички тези откачени идеи ще се роди нещо наистина практично.

Може да видите най-значимите от тазгодишните участници в състезанието на сайта на събитието.

Може да харесате още...