Архитектурното бюро Zaha Hadid Architects официално завърши първия си проект в Ню Йорк

Архитектурното бюро Zaha Hadid Architects официално завърши първия си проект в Ню Йорк: жилищна сграда с стоманени ленти и заоблени стъклени ъгли до High Line park.

Името на обекта включва неговия адрес в Челси, 520 West 28th Street. Сградата е 11-етажна и включва 39 частни жилища и редица луксозни удобства.

Обвита в метални хребети, които се съединяват плътно през фасадата и излизат от подовите плочи, за да образуват балкони и тераси със заоблени ръбове.

Големи прозорци от пода до тавана се извиват около ъглите на апартаментите, отразяващи стъклените балюстради.

“Фасадата насочва вниманието към детайлите, които резонират със съседните структури на High Line”, казват в изявление Zaha Hadid Architects (ZHA).


Главното входно пространство в единия край на L-образната сграда е с 1.5 етажа, създавайки план на разделено ниво в целия обект, който подчертано  изпъква върху екстериора.

“Тези разделени нива се изразяват във взаимосвързаните орнаменти на ръчно изработената стоманена фасада на 520 West 28th, която носи духа на индустриалното минало на Челси”, казват от ZHA.

В непосредствена близост до High Line е издигнат пешеходен парк по бивша железопътна железопътна линия, откъдето  520 West 28th Street е изключително видим в иначе гъсто застроения квартал.

“Налице е мощна градска динамика между улиците на Ню Йорк и High Line, многопластово гражданско царство, което се развива от поколения насам и в много итерации”, казват от фирмата.

Минувачите лесно могат да погледнат в апартаментите и частния двор, оформен от две стени на сградата и висока стена. На външната площ са разположени маси и столове, а стъпаловидният дизайн служи като воден фонтан.

Функцията включва стъклен панел, който действа като оберлихт за частния плувен басейн директно отдолу.

Подземният басейн от 23 метра е едно от удобствата, на разположение на живущите, заедно с театър IMAX и фитнес зала.

Тези и други вътрешни пространства имат футуристичен вид. Входът има сива стена с текстура, която изглежда по-скоро извънземна, докато озеленяването дава акценти за иначе монохромна палитра.

Орнаментните тавани са ярко боядисани в бяло с детайлни ръбове. Вграденото осветление на релсите прилича на тънка линия от светещи въжета.

Цената на 39-те домове на сградата варират от 4,95 милиона долара до 50 милиона долара. Разположена на три нива, най-скъпата резиденция се отличава с лакирано бяло вътрешно стълбище и пет спални, балкон на долното ниво и голям частен покрив.

Сградата е проектирана с множество ядра, осигуряващи няколко частни асансьорни фоайета и специални броячи.

В апартаментите кухните разполагат с бели лакирани острови, които ZHA проектираха с италианската марка Boffi.

Други детайли включват кухненските уреди на Gaggenau Hausgeräte и бани с електрохромно стъкло, които замръзват за допълнителна уединение с натискане на бутон.

Подземен гараж завършва структурата и разполага с автоматизирани паркинг и складова мрежа. А роботизирана система  за паркиране извлича автомобилите на живущите при повикване.

520 West 28th Street е проектирана от Хадид в сътрудничество с дългогодишния си бизнес партньор Патрик Шумахер, който стана директор на ZHA след смъртта й през 2016 г. Разработен от свързани компании, това е първият завършен проект на архитектурната фирма в Ню Йорк.

.

Може да харесате още...