Артистична проява“ в Булонския лес

Клиентът е милиардерът Бернар Арно, собственик не само на Louis Vuitton, но и на редица други „луксозни“ марки – Givenchy, Moët & Chandon, Hennessy и др. Неговата компания LVMH от средата на миналия век владее земя в превърналата се сега в парк популярна Ботаническа градина (Jardin d’Acclimatation), граничеща с Булонския лес. Точно тук, на мястото на преобразената за тази цел сграда на боулинга на Арно бе издигната на сградата на фондацията Louis Vuitton. Затова по време на строителството не бе отсечено нито едно дърво, дори бяха засадени много нови, а непосредствено до сградата беше създадена водна градина.

През XIX век на това място се е намирал обществен аквариум и огромна оранжерия. Именно това минало вдъхновява Франк Гери при избора на материалите: музеят е „коронован“ с конструкция от 12 стъклени „платна“, с обща площ от 13 500 m2. Сложната конфигурация на техните съставни панели изисквало изработването им в условията за специални пещи. Освен това било трудно създаването на „айсберга“ – основната част на сградата, покрита с 19 000 фибробетонни панели Ductal с разнообразни форми и конфигурации. Стъкленото „платно“ се държи на слепени ламинирани греди.

Амбициозният проект причини възмущението на парижани, притеснени за безопасността на Булонския лес: височината на бъдещата сграда (48.5 m) и нейното местоположение, уж преграждаща една от алеите на парка, по време на строежа доведоха да образуването на съдебно дело. Първоинстанционният съд взе страната на гражданите, но с подкрепата на парижките власти проектът все пак беше изпълнен. LVMH придоби права върху земята под сградата за 55 години, като след това музеят и неговата земя ще станат собственост на града.

От всичките 11 000 м² обща площ на новата сграда за обществено ползване са предоставени 7000 m². Входът на сградата и нейното лоби служат и за вход на парка; там има също така ресторант и книжарница. В близост има трансформируема аудитория с 350 места, подходяща за всички видове концерти и спектакли. Тя е украсена с творби на художника Ellsworth Kelly. В 11 изложбени зали са разположени произведения от колекциите на Арно и LVMH, както и произведения, създадени специално за новата сграда и по-специално инсталацията от Олафур Елиасон „Във вътрешността на хоризонта“.

Планирано е също да се организират по две временни изложби годишно. Сега там можете да видите една малка изложба за проекта Гери, допълваща неговата ретроспекция в Културния център Помпиду . Освен това е планира широка концертна програма, която започна с „Вокализа“ на Сергей Рахманинов, изпълнена от сопраното Натали Десе при тържественото откриване на сградата. Музеят беше открит от Бернар Арно и Франк Гери, както и от френския президент Франсоа Оланд.

Louis Vuitton Foundation е създадена, за да подкрепя развитието на творчеството и нейната първа „артистична проява“ е сградата на Гери в Булонския лес.

Може да харесате още...