Автоматични щори с фотоволтаични клетки от перовскит

Перовскитните клетки на Saule Technologies са свръхлеки, гъвкави и могат да бъдат инсталирани вертикално.

Автоматичните щори от Saule Technologies освен, че предпазват от интензивнo слънчево греене, генерират и електричество. Те използват различна технология от тази на конвенционалните фотоволтаични клетки на базата на силиций. Значително е по-лека и може да бъде монтирана лесно на фасадите на къщи, офиси или обществени сгради.

Фотоволтаичните клетки на Saule Technologies са базирани на перовскит. Този минерал позволява изграждането на гъвкави, ултратънки и прозрачни клетки. Те се отпечатват върху различни повърхности, включително фолиа или текстил. Тяхното производство не използва високи температури, което значително намалява консумацията на енергия, а така и производствените разходи. Технологията с перовскит носи големи надежди за по-нататъшното развитие на слънчевите технологии. Клетките от перовскит генерират енергия и при изкуствена светлина и за разлика от силициевите работят ефективно дори, когато слънчевите лъчи попадат под ъгъл, различен от 90 градуса.

Щорите на Saule Technologies имат интегрирани сензори и са свързани с монтирана на покрива метеорологична станция. Благодарение на постоянно актуализираните данни, те автоматично се препозиционират според слънцето. По този начин осигуряват приятен климат и оптимални условия на осветеност за обитателите.

Системата предпазва сградата от прегряване или прекомерно охлаждане и така намалява експлоатационните ѝ разходи. Друг плюс – щорите могат да се адаптират към вида на конкретната фасада. Взима се под внимание използвания материал (алуминий, дърво, стъкло или пластмаса), формата и широчината, могат да бъдат индивидуално съобразени дори цветово.

„Нашите клетки с перовскит напуснаха лабораторията и първите продукти вече са на пазара. Това би трябвало донякъде да даде тласък на фотоволтаичната индустрия. Работим за разширяване на нашата търговска мрежа в Германия и други европейски страни, за да предложим това решение на колкото се може клиенти“, казва Пьотр Крух, главен изпълнителен директор на Saule Technologies.

Може да харесате още...