Автоматично нощно охлаждане – енергийно ефективна вентилация за сгради

Енергоспестяващо охлаждане на помещението

Автоматичното нощно охлаждане е ефикасен метод за подобряване на климата в сградите. През нощта акумулираната топлина се извежда навън чрез електрически контролирани отваряеми прозорци.

Интензивната вентилация през прозорците нощно време е икономично изгоден и енергийно ефективен начин за охлаждане на сградите през лятото. Правилната технология на прозореца е от решаващо значение за автоматично управляваното и контролирано нощно охлаждане.

Намалена производителност поради високи температури

В офисите, училищата и обществените сгради често е непоносимо горещо през лятото. Хората, уредите и осветлението постоянно излъчват топлина. В допълнение, топлите слънчеви лъчи влизат в помещенията през големи стъклени прозорци. В резултат на това, в даден момент концентарията и производителността спадат. За да могат работещите в тези пространства да се чувстват комфортно и да бъдат работоспособни, е необходимо сградата да се охлажда.

Климатикът обаче значително увеличава обема на инвестициите, разходите за поддръжка и консумацията на енергия на една сграда. Офисите и административните сгради често имат нужда от повече енергия за охлаждане на стаите през пролетта и лятото, отколкото за отопление през есента и зимата. Механично-машинните вентилационни системи също са енергоемки и поради дългосрочната им експлоатация, истински „разхитители на енергия“.

Помещенията се затоплят бързо през лятото, особено когато имаме големи стъклени витрини за прозорци.

Нощната вентилация спестява енергия

За сравнение, контролираната естествена вентилация спестява значително количество енергия. Методът използва естествените разлики в атмосферното налягане, които се образуват между поне два изхода (напр. прозорци, врати) на сградата. Това налягане вече съществува при слаб вятър. Поради това необходимостта от вентилатори, задвижвани с мощност, отпада.

При нощното охлаждане, автоматично контролираните прозорци насочват топлината на слънчевата светлина и вътрешните източници навън и хладен, свеж въздух навътре. Свежият въздух осигурява добър климат на помещенията, посредством приятна температура и добро качество на въздуха.

Студен нощен въздух като естествен източник на прохлада

По-студеният нощен въздух действа като естествен източник на охлаждане – не само устойчив и енергийно ефективен, но и естествен и екологичен.

В нови сгради тази климатична система се комбинира все по-често с активиране на термичното регулиране. В този случай се полагат тръби в сградата, например в бетонните тавани и водата, течейки през тези тръби служи съответно като отоплителна или охлаждаща среда. В идеалния случай това предотвратява нуждата от енергоемки климатични инсталации.

Комфортна автоматизация благодарение на централизиран контрол

Автоматичното нощно охлаждане е особено подходящо за обществени сгради, офис сгради, спортни съоръжения или училища. За тези големи обекти енергийноефективната вентилация, здравословният климат на закрито и мониторингът на условията на прозорците са от изключителна важност.

Нощната охладителна система работи оптимално, благодарение на модерната технология на прозорците. Тя гарантира, че всички единични прозорци или групи прозорци се контролират автоматично при отсъствие. С помощта на централна система за контрол лесно може да се изберат различни настройки за времето и продължителността на вентилацията, както и да се променят при нужда.

Автоматично нощно охлаждане: целесъобразно за обществени сгради.

Нощно охлаждане в модерното строителство

Дори и при модерни стъклени фасади с плъзгащи се прозорци е възможно автоматично нощно охлаждане. Тук крилата на прозореца се отварят изцяло успоредно на външната страна. По този начин няма нарушаване на външния вид на стъклената фасада – например чрез отражения върху наклонени прозорци.

В същото време, успоредният дизайн на прозореца осигурява оптимална обмяна на въздуха. Хладен въздух може да нахлуе отдолу, докато топлият застоял въздух излиза нагоре. В сравнение с наклонените прозорци, плъзгащите се прозорци постигат с една и съща ширина на отваряне много по-висока скорост на въздушния обмен.

Съвременните плъзгащи се прозорци подпомагат процеса на нощно охлаждане.

„Интелигентни сгради“ чрез свързване /изграждане на мрежа

Автоматичният контрол на прозорците за нощна вентилация може да бъде свързан с контрола на сградата, като например жалузи, тенти и щори, както и отопление, климатик, осветление и алармени устройства. Когато така програмираната технология в сградата реагира самостоятелно на метеорологичните условия и промени, тя превръща сградите в „интелигентни сгради“.

Интелигентен контрол и задвижващи се прозорци от GEZE

Автоматично контролираните прозорци на GEZE позволяват естествено охлаждане през нощта, независимо дали трябва да отворите малки леки прозорци или големи тежки фасадни прозорци, покривни стъкла или капандури. Задвижването на прозорците може да бъде прецизно контролирано и да позволява безкрайно регулируема широчина на отвора за всеки прозорец. Това позволява индивидуални концепции за вентилация според изискванията на клиента.

Сензорите осигуряват пълна безопасност: детекторите за присъствие наблюдават затварящите ръбове и предотвратяват наранявания чрез автоматично отваряне и затваряне. Сензорите за вятър и дъжд дават сигнали за затваряне на прозорците и по този начин осигуряват защита на инвентара от повреди.

Чрез интерфейса на модула за IQ Box KNX на прозорците от серията GEZE’s IQ windowdrives се позволява да се свържат към KNX-шината на сградата. Това означава, че всички автоматизирани прозорци могат да бъдат проследявани и управлявани централно.

Необходими условия за автоматично нощно охлаждане посредством прозорци

– Умерен климат: външните температури през нощта трябва да са доста под температурите в сградата за достатъчен период от време.
– Добро качество на въздуха извън сградата: без силни миризми, замърсители, фин прах.
– Защита от взлом: Прозорците могат да се контролират поотделно от достъпни места – като например партер; Защита чрез предпазители на прозорците или чрез специален дизайн (плъзгащи се прозорци).
– В случай на силен дъжд или вятър: структурна защита от атмосферни влияния или автоматично затваряне на отворените прозорци.

За контакт и повече информация – GEZE.

Може да харесате още...