„B House“ – сглобяема къща без нужда от електрозахранване

Въпреки че държавните учители навсякъде по света рядко могат да изсипят купчина пари наведнъж, една учителска двойка в Япония е решила да си изгради екологична сглобяема къща, която да бъде изцяло енергийно самодостатъчна. Студиото Anderson Anderson Architecture пък е помогнало на двойката си позволи мечтания дом, изпълнявайки техните „зелени“ цели на етапи. Началото било една дървена конструкция с изглед към Кумамото.

Наречена „B House“, къща в Кумамото, Япония, започва с първоначална инвестиция от 154 000 долара, което е в долния спектър на местните цени на жилищата. Къщата е конструирана извън мястото на двамата учители и е доставена и сглобена на място. Това става през 2009 г. Всички ключови компоненти на устойчивия дизайн са взети предвид, включително оптимална слънчева ориентация, осигуряване на дневна светлина, слънчево засенчване, естествена вентилация.

После биват добавени и „екстрите“ – водно отопление, захранвано от геотермална линия, мерки за по-нататъшно изграждане на зелен покрив заедно с покривни термални слънчеви панели и система за събиране на дъждовна вода. За строежа са използвани само най-здравословните материали. Всичко е построено така, че да гарантира, че домът ще окаже незначително въздействие върху околната среда, а външните градини са засадени с мисъл за пространството и спестяването на вода.

greentech.bg

Може да харесате още...