Бъдещето на стъклото-многофункционално и интерактивно

Функционалността на стъклото днес надхвърля познатите ни приложения на този материал – превключващи се панели засенчват слънцето, мултимедийни фасади променят архитектурата на сградите, остъкляването става активен компонент благодарение на вградените сензори. Смартфоните и таблетите са само върхът на айсберга в това развитие. Изложението glasstec 2018 в Дюселдорф представя иновации, които могат да променят живота ни утре.

Дигитализацията и ненадминатия успех на смартфоните и таблетите ни показаха колко бързо новите технологии могат да променят живота ни. Тънкото стъкло играе ключова роля благодарение на тъч скрийн технологията и полага основите за по-нататъшното развитие на многофункционални и интерактивни устройства. В бъдеще стъклото ще играе активна и разнообразна роля в генерирането на регенеративна енергия, управлението на сградите, технологията на медицинските изделия и биотехнологията, развлеченията и здравеопазването.

Функциите и свойствата на стъклото претърпяват фундаментални промени, които ще превърнат този пасивен материал в многофункционална и интерактивна среда, която променя и развива архитектурата, автомобилния сектор, и други високотехнологични индустрии. Това се вижда при модерните стъклени фасади, които вече не са ограничени до осигуряването на оптимална топло и звукоизолация. Сега техните повърхности могат да бъдат активирани от съответните приложения и покрития – ръчно, автоматично или чрез сензори. Превключваемите и светлоизлъчващи стъкла са първите приложения на пазара, а продължаващата дигитализация създава още по-голям интерес към медийните и информационните екрани. В крайна сметка ще видим и стъкла, които преобразуват и съхраняват енергия.

Интегрирането на сензори включва стъклото в системите за автоматизация на сградите. Както сензорите за дъжд на предните стъкла на автомобилите задвижват чистачките, сензорите за температура и влага в стъклените фасади контролират вътрешния климат, светлинните сензори превключват от дневна на изкуствена светлина, а сензорите за движение предпазват от кражба с взлом.

В близко бъдеще ще контролираме навигацията чрез предното стъкло на нашите самодвижещи се автомобили, ще гледаме филми, докато шофираме, ще четем или пишем електронни писма интерактивно. Благодарение на многофункционалното и интерактивно стъкло архитектурата и технологиите ще се сливат, както и дизайнът на потребителските стоки с техните функции.

Подобно на многофункционалното стъкло, фасадите и прозорците оказват влияние върху архитектурата и променят концепциите на сградната технология, докато настилките от бронирани стъклени панели ще повишат безопасността на високорисковите пътища по непознат досега начин. Вградени в стъклената настилка LED светлини, захранвани с енергия от слънчеви клетки, ще служат като пътна маркировка през деня и през нощта, и ще могат да променят цвета си или да мигат в опасните зони. Освен това слънчевата енергия, генерирана от тези панели, би могла да захранва околните домове.

Кой друг материал освен стъклото може да променя своите характеристики като прозрачност, или защита от химически и механични влияния, и да служи като основа за различни функционални слоеве, без да губи вида и основните си функции? В близко бъдеще прозорците ще заменят телевизорите, ще служат като осветителни тела и ще направят излишни ролетните щори. Това, което звучи като далечно бъдеще, отдавна е реалност в лабораториите на университетите и производителите.

Вижте също...