България е победител в 12-ти международен конкурс за студенти по архитектура Изовер „Мулти-Комфортна Къща”

Isover

Студентският архитектурен конкурс Изовер “Мулти-Комфортна къща” се доказа като най-големият конкурс за пасивна архитектура и мулти-комфорт в световен мащаб през последните години, включвайки над 1600 регистрирани студенти в повече от 100 университета в над 23 държави по време на 12-тото издание, проведено през 2016 г.

Isover

В рамките на 3 дни, между 25 и 28 май, Сен-Гобен Изовер със съдействието на Изпълнителния Комитет на гр. Брест, Френското Посолство в Беларус и националния въздушен превозвач на Беларус – Белавиа, организира 12-тото издание на международния конкурс за студенти по архитектура Изовер „Мулти-Комфортна Къща” в гр. Минск, Беларус.

Над 170 участника, студенти, преподаватели и гости присъстваха на международния финал, спонсориран от локалните партньори на Сен-Гобен – компаниите Стройфутура и Стройпартнер. Във финала участваха студенти от Австрия, Беларус, Белгия, България, Германия, Естония, Испания,  Казахстан, Киргизстан, Латвия, Обединено Кралство, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия и ЮАР.

Международният конкурс, проведен за първи път в България през 2005 г., цели разпространяването на идеите за пасивна архитектура, енергийна-ефективност и нива на комфорт чрез проектите на бъдещето, базирани върху концепцията на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт.

Конкурсът е структуриран в 2 етапа: национално ниво, последвано от заключителен международен финал, в който участват победителите от всички държави. В националния етап на изданието през 2016 г. официално се регистрираха над 1600 студента в повече от 100 университета.

Isover

Настоящото задание за проектиране, изработено от Сен-Гобен Изовер в тясно сътрудничество с Изпълнителния Комитет на гр. Брест, изисква от участниците да създадат общност чрез проектиране на енергийно-ефективен градоустройствен модул с жилищни функции – в рамките на бившата военна зона „Червеният Двор”, разположена в периферията на гр. Брест, Беларус. Проектите следват изискванията за устойчива архитектура в контекста на конкретното задание изработено от общината, критериите на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт и местните климатични условия.

Първият ден включи официална церемония и откриване на мероприятието, по време на която участниците имаха възможност да разгледат изложба, включваща всички проекти.

Isover

Вторият ден отведе участниците в Националната Библиотека на Беларус за презентиране на проектите. Всеки от общо 54-те студентски екипа от 23 държави, представящи над 30 различни националности, получи възможност да презентира своето архитектурно решение и идеи пред очите на уважаемото жури и останалите участници, както и пред приятели и колеги, наблюдаващи виртуалното интернет излъчване на презентациите в реално време.

Isover

Българският екип, който представи своите проекти в Националната Библиотека на Беларус бе ръководен от Дойчин Доцински – регионален координатор продажби и специалист „Мулти-Комфортна Къща”.

Isover

Последният ден се посвети на церемонията по награждаване на победителите, организирана в присъствието на г-н Димитрий Семенкевич, заместник-министър в Министерството по Архитектура и Строителство на Р. Беларус; г-н Фабрис Дидие, главен маркетинг директор в Групата на Сен-Гобен и г-н Жил Лева, директор международен отдел към Сен-Гобен Изолации.

Isover

Международното жури се проведе в следния състав:
– г-н Микалай Уласюк – главен архитект на гр. Брест;
– г-жа Галина Полянская – председател на Комисията за жилищна политика, строителство, търговия и приватизация в Беларус;
– г-н Роланд Матцих, архитект, РМП Архитекти Германия;
– г-н Телман Тушканбайев – архитект, Трой-Лоджистик Казахстан;
– г-н Славомир Шпунар, директор международен маркетинг, Сен-Гобен Франция;
– г-н Лайф Андерсон, мениджър международен отдел иновативни решения, Сен-Гобен Изолации Франция;
– г-н Владимир Хан, архитект, победител в международия студентски финал през 2009г.

Микалай Уласюк:
„Резултатите от студентския конкурс Изовер Мулти-Комфортна Къща са повече от задоволителни. Конкурсът предложи множество архитектурни решения за създаване на енергийно-ефективен жилищен модул по един съвременен и иновативен начин. Град Брест планира в най-близко бъдеще да използва резултатите от конкурса за построяването на нови жилищни квартали. Възнамеряваме да поканим и специалисти по енергийна-ефективност за детайлни консултации. От името на Изпълнителния Комитет на гр. Брест искам да изкажа нашите благодарности към организаторите на мероприятието.”

Isover

Отличаването на победителите в конкурса се оказа трудна задача за журито – всички проекти показаха креативен подход и отлично разработена техническа част.

Isover

Наградените проекти в 12-тия международен конкурс за студенти по архитектура Изовер Мулти-Комфортна Къща са:

Isover

1-во място: Радослав Тодоров, Росен Йорданов и Богдан Радичев, България
„Щастливи сме, че участвахме в конкурса Изовер Мулти-Комфортна Къща. Перфектната организация на финала и националното ниво в България създадоха отлична среда за нас. Прекараното време в Минск ни даде добър пример, че ако работиш в правилната посока – природосъобразният начин на живот ще бъде възможен за всеки един от нас. Нивото на проектите и презентациите беше много високо – доказателство, че „устойчивата” архитектура набира популярност и студентите от целия свят са загрижени за бъдещето на планетата, която обитаваме в момента.”

Isover

2-ро място: Мигел Карвальо, Джеймс Русвурм и Тиаго Васконселос, ЮАР
„Целта на пътуването бе да поставим Южна Африка по един позитивен начин върху картата на световната архитектурна общност. Но бихме могли да кажем, че общността остави своя знак върху нас. Опитът да споделим и учим сред широка багра от култури и умове, съвместно с възможността да сравним и погледнем критично на палитрата от проекти бе буквално един различен свят. Всичко ще остане като добър спомен за нас – без капка съмнение по въпроса: преживяване, което се случва веднъж в живота. Получихме шанс да представим нашата родина и континент по възможно най-добрия начин. Щастливи сме и много благодарни, че взехме участие в събитието.”

3-то място: Андреа Мовила и Амалия Вачару, Румъния
„Измежду множество архитектурни конкурси, студентският конкурс на Изовер определено има своето значимо място. Възприемаме го като формат с комплексен характер, изискващ повече от участниците, но и предлагащ много повече от очакваното. Чувствахме се отлично по време на националното ниво и международния финал и усилената работа, скрита зад всеки проект, бе наградена с безценен опит, споделена информация и професионална обратна връзка от страна на членовете на уважаемото жури. Убедени сме, че инвестицията в млади професионалисти ще се възвърне вбъдеще с широк размах – с ползи за всеки, включително и за бъдещата архитектурна среда. „Устойчивостта” е новият модернизъм – начинът, по който да си представим и изградим предстоящото ни бъдеще.”

Специални награди получиха:
– Даниил Чаратович, Алиаксандър Джанатан Карпитски и Давид Тсибикау, Беларус;
– Анти Тууре, Финландия;
– Аица Язици и Ферхат Булдукк, Турция;
– Валерия Артений и Андрей Тинтари, Румъния.

Всички останали участници във финала, в това число и представителите на останалите два проекта от България: екип от Десислава Парлапанска и Деница Иванова; индивидуално участие на Иля Денчев, получиха заслужени грамоти за участие и одобрение от страна на публиката.

IsoverIsover

Заданието за 13-ти международен конкурс за студенти по архитектура ще бъде обявено в началото на м. август 2016 г.

Isover

Успешното участие на България в международното ниво на конкурса е резултат от усилената работа на студенти, преподаватели и организационен екип през изминалите години. Националният финал в България се проведе на 18-ти април в Бетахаус, гр. София и жури в състав:
проф. д-р арх. Боряна Генова – дългогодишен преподавател към катедра „Жилищни сгради” в УАСГ, гр. София;
проф. д-р арх. Борислав Борисов – декан на Архитектурен Факултет във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София;
арх. Георги Николов – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, председател на УС на ИГ Пасивни Сгради България, управител на архитектурно „Студио АРХЕ”, гр. София;
арх. Ивайло Александров – представител от съвместен екип с арх. Зорница Петрова и арх. Георги Грозданов, спечелил специална награда на международното ниво на конкурса през 2012г.;
г-жа Мария Кухтева – управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер

Isover

Журито награди измежду 14 екипа следните три проекта, които съвместно представиха България по най-добрия начин в международния финал:
1-во място: Богдан Радичев, Росен Йорданов и Радослав Тодоров, студенти V курс в УАСГ, гр.София;
3-то място: Десислава Парлапанска и Деница Иванова, студентки V курс във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София;
3-то място: Иля Денчев, студент V курс във ВСУ „Любен Каравелов“, гр. София;

Поощрителни награди в националния финал бяха връчени на:
– Константин Въжаров, студент VI курс в УАСГ, гр. София;
– Станимира Чанева и Иван Иванов, студенти V курс във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София.

Организацията на националния конкурс се случи със съдействието на арх. Веселин Веселинов, спечелил 1-во място в Националния финал и 2-ро място в Международния финал на надпреварата през 2009 г, сертифициран дизайнер на пасивни сгради:

Isover

„Първопремираният проект се отличи със запомняща се визия, съчетаваща единство и многообразие в обемно – пространственото архитектурно решение, основано върху идеята за натрупване на отделни слоеве в проекта: функция, природа и общност. Градоустройствената идея запазва съществуващите органични зелени масиви и осъществява преплитането им в контраст със строгата ортогонална модулна мрежа чрез плавна пешеходна линия, която на свой ред е свързана с периферните обществени центрове чрез листообразни алеи. Морфологията на еднофамилните жилищни сгради е базирана върху симбиозата между компактна кубична форма и традиционна архитектура с двускатен покрив. Обемно-пространствената конфигурация на редица сгради –  изведена от регионалния исторически контекст, напомнящ традиционно беларуско село и идеята за енергийна ефективност и соларен дизайн – е проектирана с ясен характер и възможност за вариативност.”

За повече информация:
www.isover-students.com – международен сайт на конкурс Изовер Мулти-Комфортна Къща
www.isover-construction.com – база данни с архитектурни детайли: CAD файлове, брошури, филми
www.isover.com – международен сайт на Сен-Гобен Изовер
www.facebook.com/Isover.Architectural.Contest.Bulgaria – Facebook страницата на конкурса

Isover

 

Може да харесате още...