България се представи с 3 проекта в международния архитектурен конкурс „Мулти-комфортна къща“ за студенти, организиран от Saint-Gobain

Saint-Gobain

Участници в студентския конкурс МКК 2017

► Награденият проект, на Aiva Dorbe и Laura Kalnina, представлява оформена зелена зона около два съществуващи блока с различно третиране на фасадите в зависимост от осветеността.
► Преди връчването на наградите кметът на Мадрид Manuela Carmena организира среща с Генералния президент на Saint-Gobain Pierre-André de Chalendar и Генералния делегат на Saint-Gobain за средиземноморския регион Gianni Scotti. Френският посланик в Испания Yves Saint-Geours и директорът на институционалните отношения на средиземноморската делегация в Saint-Gobain, Félix de las Cuevas също присъстваха на срещата.
► България се представи с три проекта на студенти от три университета.

Saint-Gobain връчи наградите на конкурса „Мулти-комфортна къща“ за студенти по архитектура, международен финал, който тази година се състоя в Мадрид и достигна 13-то издание. Повече от 1800 студенти се бяха регистрирали за тазгодишното издание, представляващи повече от 200 учебни заведения по Архитектура и Строителни науки от 90 страни. Събитието, което се проведе в галерия Crystal Gallery-Palacio de Cibeles, бе посетено от около 250 души, сред които студенти, учители, архитекти и ръководни органи.

Saint-Gobain

Награди

Преди представянето на наградите се проведе лична среща между кмета на Мадридския градски съвет Manuela Carmena, генералния президент на Saint-Gobain Pierre-André de Chalendar и генералния делегат на Saint-Gobain за средиземноморския регион Gianni Scotti. Френският посланик в Испания Yves Saint-Geours и директора на институционалните отношения на средиземноморската делегация в Saint-Gobain Félix de las Cuevas също присъстваха на срещата.

След това се проведе церемонията по награждаването. Генералният делегат на Saint-Gobain за средиземноморския регион благодари за извършената работа за интегриране на действащите в Мадрид рехабилитационни стратегии. Президентът и главният изпълнителен директор на Saint-Gobain подчертаха, че устойчивостта е „в основата на стратегията на групата“ и подчертава приоритета на Saint-Gobain да „слуша нашите клиенти и да отговаря на настоящите им нужди в очакване на бъдещето“.

Saint-Gobain

Pierre-André de Chalendar

Събитието приключи с намесата на кмета на Мадрид, който подчерта значението му с тези думи: „В този конкурс професионалните кариери на много архитекти са били осмислени, за да се създадат по-добри градове и по-добър свят. Те демонстрираха ясен ангажимент за устойчивост „.

Победителите в конкурса
Печелившият проект на международния студентски конкурс за Мултикомфортна архитектура е „Sun Shade“ на Aiva Dorbe и Lauma Kalnina от Латвия. Те представиха проект, който оформя зелена зона около двата съществуващи блока с различно третиране на фасадите в зависимост тяхната ориентация и местоположение. Кметът на Мадрид Manuela Carmena и Президентът и генерален директор на Saint-Gobain Pierre-André de Chalendar връчиха наградата.

Saint-Gobain

Първа Награда в студентския конкурс МКК 2017

Втората награда бе за проект от Украйна, воден от Алina Holovatiuk, с проект за хармонизиране на жилищни и обществени пространства. Gianni Scotti, генералният делегат на Saint-Gobain за Средиземноморския регион и Pilar Pereda, съветник на отдел „Градоустройство“ на Мадридския градски съвет, връчиха тази награда.

Saint-Gobain

Втора Награда в студентския конкурс МКК 2017

Третата награда получи естонският проект, представен от Annika Laidroo и Priit Rannik, който предлага кубични решения за прегряване на фасадите. Наградата бе връчена от Fabrice Didier, главен маркетинг директор на групата „Saint-Gobain“ и Gilles Leva, международен маркетинг директор, изолации на Saint-Gobain.

Трета Награда в студентския конкурс МКК 2017

Специална награда получи проект, който в по-голяма степен е съобразен с критериите на плана MAD-RE. Тя бе присъдена на Ema Kiabová и Roman Ruhig от Словакия за идеята им за Colonia Pegaso. Наградата бе връчена от Marta Gomez Lahoz, съветник на район Сан Блас и Jose Manuel Calvo del Olmo, съветник по урбанизма, и двамата от Градския съвет на Мадрид.

Специална награда в студентския конкурс МКК 2017

Накрая бе присъдена наградата на студентите. Победителят бе представен от Laura Ivane и Inese Gusta от Латвия. Наградата бе връчена от Francisco Rojas Rivadulla, бивш победител в конкурса и Gabriel Golumbeanu, Международен мениджър на Студентския конкурс МКК на Saint-Gobain Insulation.

Студентската награда в студентския конкурс МКК 2017

Тази инициатива е координирана от отдел Изолации на Saint-Gobain, Isover със сътрудничеството на общинския отдел за „Устойчиво градско развитие“ към Мадридския градски съвет и кметство San Blas. Участниците представиха проектите си за „Обновяване на жилищна група“ в рамките на периметъра на района Gran San Blas в гр. Мадрид, следвайки критерия за „Мулти-комфортна къща“ на Saint-Gobain. Това означава, че се проектира устойчива архитектура (предвид екологични, икономически и социални фактори), което осигурява висок термичен комфорт, предлагащ отличен акустичен комфорт, визуален комфорт, качество на въздуха в помещението и защита от пожар и безопасност. Освен това те трябваше да спазват и плана MAD-RE (Madrid Recupera), установен от зоната за градоустройствено планиране в Мадридския градски съвет

България се представи с три проекта от три унверситета в страната – Полина Славова и Ангел Петраков, студенти IV курс в ВСУ „Черноризец Храбър”, гр. Варна;  Деница Чавдарова и Хасан Хасанов, студенти V курс във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София; Александрина Александрова, студент VI курс в НБУ, гр. София. Участието в конкурса обогатява участниците с архитектурен и презентационен опит и програма, включваща организирана обиколка из забележителностите в Мадрид и множество възможности за социална комуникация между студенти, преподаватели, организатори и жури от целия свят.

Българските участници в конкурса

Относно Saint-Gobain

Saint-Gobain разработва, произвежда и предлага на пазара материали и решения, които са част от благосъстоянието на всеки един от нас и за бъдещето на всички. Тези материали се намират в нашето местообитание и присъстват в нашето ежедневие: в строителството, транспорта, инфраструктурата и в много приложения в индустрията. Те осигуряват комфорт, в допълнение към други предимства, безопасност и в същото време отговарят на предизвикателствата на устойчивото строителство, ефективното управление на ресурсите и изменението на климата. В света: оборот от 39,100 милиона евро през 2016 г.; присъствие в 68 страни; повече от 170 000 служители

Допълнителна информация за конкурса може да бъде намерена в сайтове:
/www.isover-students.com и www.isover.bg.

Може да харесате още...