Българска строителна седмица – поглед в бъдещето на дограмата и вратите

Дограмата и вратите на една сграда са връзката с околния свят и природата, затова и изборът им е особено важен. Това е първото нещо, за което човек трябва да помисли при ремонт на жилището си, казват специалисти от бранша. И не е просто избор на материал – дърво, алуминий или PVC, а част от цялостната визия на дома, офиса, хотела или коя да е съвременна страда. От компетентното им планиране зависи дали ще се чувстваме сигурни и комфортно у дома и не на последно място как ще ни гледат съседи, приятели или конкуренти.

Затова и фирмите, чийто бизнес е свързан с интериора и довършителните дейности като част от съвременното строителство, благодарят на организаторите на Българска строителна седмица (BBW) за отделянето им в  самостоятелно изложение. Въпреки трудния за бизнеса период над 100 фирми се представят на изложението BBW – ИНТЕРИОР, което се провежда от 24 до 28 април т.г. в две от залите на Интер Експо Център – София. Като цяло бизнес изложението представя нови продукти и решения за довършително ремонтни дейности, интериорно и екстериорно оформление.

В сектор „дограми и врати” присъстват все повече продукти от Чехия, Полша, Румъния, които имат своя пазар наред с тези на утвърдени компании от Германия, Великобритания, Австрия, Швеция, Холандия, Италия и други европейски държави. За първи път турските производители не участват колективно на форума. Липсват доста от фирмите производители и представители, утвърдени в бранша. То се знае, участието е въпрос на имидж и някои присъстват благодарение на чуждите си партньори. Новите изложители сякаш не искаха да „изпуснат” всеки потенциален клиент, макар броят на посетителите при откриването да бе твърде малък.

Все пак бизнесът е на едно място и ние не можем да не отразим новостите в бранша. Те са в детайлите, диктувани от европейските изисквания за по-добра енергийна ефективност, шумо и звукоизолация. Тези параметри съчетани с добрите свойства на материалите, формират многообразието от идеи и възможности за избор от всеки клиент.

Поглед в бъдещето е новата шесткамерна прозоречна система KÖMMERLING 88 plus, с оптимална дълбочина на профила 88 мм. Това е високоефективна топлозащитна система със средно уплътнение, която дори и в стандартно изпълнение отговаря напълно на изискванията за нискоенергийна къща. Три уплътнителни равнини във всички области (дори в сгъвката на крилото и касата) се грижат за по-добра защита срещу проливен дъжд или силен напор на вятъра.

Иновативното уплътнение във фалца има ефекта на допълнителна топлозащита. Дебелината на стъклопакета варира от 24 – 52 мм.

Системата се представя от оторизирания производител на Kömmerling –  фирма Юнипласт. Нова е и плъзгащата система „Преми лайн”, постигаща по-големи размери на готовите конструкции и по-леко плъзгане. Три нови системи капаци за прозорци и врати и многообразие от цветни фолиа са тези, които биха създали допълнителен комфорт и спокойна атмосфера в дома ви.

Един то първите производители на PVC дограма в България фирма СБКИ представя системата ZENDOW+, усъвършенствана модификация на серията PVC профили Zendow+, произвеждани от Deceunick. „Тя е шесткамерна, с допълнително уплътнение в рамката на каса-крило, което допринася за по-добрата изолационна способност на готовия прозорец. Това принципно е едно от слабите места на готовия прозорец„, обяснява инж. Ралица Цанкова, управител на софийския клон на дружеството. Същественият принос на тази система е по-дълбокото навлизане навътре на стъклопакета. При класическия вариант стъклопакетът навлиза едва 5-6 мм навътре от повърхността. При алуминиевия профил в долния край на стъклопакета най-често се получава конденз, защото той изстива най-лесно. Но системата Zendow+ гарантира температурна преграда, така че при външна темпаратура от -15° C вътрешната повърхност на прозореца е с температура поне 10,2°C. Това е и съществената разлика при профилите Zendow+.

Италианският дизайн и функционалност са представени от PVC профилната система Classic-Line Plus на FINSTRAL. Шесткамерната структура на профила на крилото гарантира коефициент на топлоизолация Uf 1,3 W/m²K, а на тройния стъклопакет коеф. Ug достига до 0,5 W/m²K. Стабилността и сигурността на дограмата се гарантират от стоманените елементи в PVC профилите.

Луксът сред този клас италиански прозорци е двоен прозорец KV от  PVC или двоен KAV от PVC-алуминий, с вградена венецианска щора, монтирана между стъклопакета и третото стъкло. Структурата „тип сандвич”  с кухини между стъклата, осигурява отлична шумоизолация със стойности Rw от 42 до 45 dB.

Дървената дограма с AL капачка не е новост

Дървеният профил дограма с алуминиева капачка не е новост в Европа. Има я от почти 10 години“, обяснява инж. Таня Вучева, изпълнителен директор на  Сикотерм Индъстрис АД, фирмата с първия построен у нас модерен завод за прозорци и врати от дърво по немска технология. Идеята е да съхраним дървото като усещане и уют отвътре, и да го защитим от външните влияния с алуминиева „капачка”, което се оказва и доста скъпо удоволствие.

През 1997 г. в гр. Полски Тръмбеш фирма Сиконко за първи път инсталира поточна линия  с високотехнологични дървообработващи машини на фирмите Michael Weinig, Hess, и Federhenn.

Доста трудно бе в годините да се убеди клиента, че дървото не е толкова сложно за поддръжка на фона на безспорните му качества”, споделя опита си инж. Вучева. „Днес, в стремежа си да се наложат на пазара с цена, някои производители на дограма внасят дървени заготовки от Украйна и Русия, с които обаче не би могло да се изработи качествена фрезована рамка. Нарушават се и качествата на целия прозорец. Така на два пъти по-ниска цена се продават дървени прозорци, което обърква клиентите.

В производството на продуктите с марка SICOTHERM се използва иглолистна и тропическа дървесина с доказани механични качества. Фирмата разчита и на най-високия клас обков MACO, австрийски продукт с голяма здравина и възможности за регулиране. Вече е факт и изработката на окачени фасади от дърво. „До няколко месеца ще можем да се похвалим и с първите изпълнени обекти”, обяви новината пред нас г-жа Вучева.

В разгара на пролетния сезон обикновено търсим и варианти да се предпазим от по-силното слънце през летните жеги. Новостите при изработката на щори, тенти и сенници е най-вече в избора на материали и цветове, не толкова в начина на задвижване. Много фирми за дограма предлагат външни алуминиеви ролетни щори или дървени капаци. Вътрешните са хоризонтални, вертикални, ролкови, плисирани, римски, японски, водни или дървени. Изработката на сенници обаче зависи от избора ви на вид, цвят и задвижване, които определят и цената.

С авангарден дизайн и иновативен прототип на блиндирана врата се представи фирма Солид 55. За първи път на българския пазар фирмата демонстрира врата от серията „биометрични”, с вграден компютър, видео шпионка, електронно заключване и софтуер за разпознаване на лицеви данни.

Фирмата представя и блиндирани врати с безконтактно електронно заключване или с GSM управление, даващи сигурност в домове, офиси или друг тип сгради.

Собствен стил в луксозния клас интериорни врати представя фирма Ergon. Те подчертават индивидуалността при обзавеждането на дома. Хармонията в стилово отношение се съчетава със сигурността на входните блиндирани врати, произвеждани от фирмата вече 18 години. Характерното за блиндираните врати Ergon е носещата стоманена конструкция, която е покрита с мебелни плоскости и естествен дървен фурнир.

Заключващата система Master key  Abloy е финландска разработка, която няма аналог у нас”, разказа Велислав Стоянов от фирма Интеза. „На българския пазар не съществува подобен продукт, който да е лишен от всякакви пружинни елементи. Патронът е изработен с 11 диска и е най-добрият за външна употреба. Не се влияе от прах, вода или атмосферни условия. Ако в обикновен пружинен патрон попадне вода, то тя при ниски температури замръзва и блокира движението в него.“

При дисковия патрон няма подобна опасност, тъй като почти не съществува междудисково пространство, където да се образува лед, а дори и да се появи, при завъртане на ключа той се пука. Този продукт притежава собствен патент, така че не може да се направи дубликат, ако притежателят му не е оторизиран. Патронът гарантира и максимална защита от вандалско нахлуване в дома.“

Фирма Интеза предлага и универсална защита – стоманен пръстен със собствен ключ, който би могъл да се постави на вратата върху всеки  стандартен патрон. Тази защита има собствено заключване с магнит и така се блокира достъпа до патрона.

Масивно дърво с плексиглас – прототип с австрийско качество

Родното производство луксозни врати имат сериозна конкуренция в лицето на утвърден австрийски производител като DANA. „Инвеститорите не влагат в скъпоструващи врати, но има клиенти,  които с годините са се убедили в качествата на австрийските производители от DANA”, е мнението  на инж. Евелина Пенева, представител на DANA-Türenindustrie GmbH, най-големият производител на дървени  врати в Австрия. Фирма Техноланд ЕООД вече 10 години представя най-големия австрийски произвидител на врати. Освен с качеството на материалите австрийците, както и германците се славят с точността си при доставките, което за нашия пазар е много важно. Срокът на доставка варира от месец до 45 дни. Качеството на вратите е доста високо и продуктите са подложени на множество тестове, преди да стигнат до крайния потребител. Австрийският пазар е по-консервативен по отношение на дизайна за разлика от италианския. Залага се на класическите модели, но се влагат висококачествени материали и се следи строго качеството на изработка.

Един от новите прототипи на фирмата е интериорна врата от масивно дърво (орех или бреза) и плексиглас. Това са дизайнерски врати, които не са масово производство, но пък може да се изработят по индивидуален размер. Фирмата изработва и външни врати с гарантирани според европейските стандарти  изолационни свойства – температурни влияния, прах, дим, шумоизолация до 42 dB и пожарозащита до 30 минути.

Силно бе присъствието на чешките производители на врати SAPELI, чийто представител у нас е фирма Energon. „Това е първото участие на фирма  SAPELI в България„, сподели г-н Милан Фичура, управител на Energon, фирма с 10 годишно присъствие на българския пазар като представител на водещи производители на интериорни и входни врати от бивша Чехословакия. „SAPELI е най-големият чешки производител на фурнировани врати”, представи накратко фирмата г-н Фичура. „Естественият фурнир е с по-висока цена, но качеството си заслужава. Разполагаме с богата гама от фурнири, но има и по-нисък ценови клас врати с фолио, така че да удовлетворим търсенето на различните клиенти”. Цените започват от 250 лв. без ДДС и достигат 1200 лв. и нагоре в зависимост от екстрите – сигурност, шумоизолация, противопожарна защита.

Стъклените врати – красива защита от външния свят

Все по-често в обществените сгради се монтират удобни въртящи врати от стъкло, които елиминират въздушните течения и неутрализират температурните разлики. Фирма ВИЛЛАН представя иновативна система автоматични плъзгащи врати “iMotion”–Tormax, принадлежаща на швейцарската компания Landert Motoren AG. Сертификат от българската  Национална служба за противопожарна и аварийна безопасност удостоверява  възможността да се монтират и като евакуационни изходи. Те гарантират и оптимална защита на хората посредством инфрачервени сензори за безопасност, реверсиращо движение при разпознаване на препятствие, аварийно отваряне.

Фирмата е представител и на холандския производител на револверни и security врати Boon Edam, оборудвани с  различни видове сензори за пълна безопастност при функциониране, както и с авариен изход за извънредни случаи.

Иновации в автоматиката за задвижване
Прави впечатление  интересът към иновациите при автоматиката за гаражни врати, производствени халета, обществени сгради, портали и бариерни системи. Върховите технологии са в областта на автоматиката за врати, но този път комбинирани с термовъздушни завеси и лъчисто външно отоплeние, което скоро ще стане много актуално. Ще можем да отопляваме тераси с помощта на термовъздушни завеси – инфрачервени нагреватели на шведската компания Frico. Това обяснява инж. Дорина Добрева, управител на фирма АССИСТ, представител на водещи европейски производители в областта на автоматиката.

Другата класика за входа на сградата са автоматичните врати на шведската компания BESAM. За първи път фирмата представя у нас пешеходна врата с летящо крило, подходяща за болници, училища, административни сгради и учреждения. Тя притежава безшумен двигател и има много опции за  комбинация на контрол на достъпа, което намира приложение в хотелите.

Новост сред порталите е конзолният портал за външно приложение, изработен от  алуминий в дървесен цвят „златен дъб”. Това е нов вид лека и елегантна пешеходна врата, с обков за интензивно натоварване.

Нова технология на паркинг система, маркираща приходите и влизането на всеки автомобил, дава възможност за визуално дефиниране на абонати (служители, VIP и т.н.). Друг вид паркинг система с жетони, с приложение  в голям комплекс или мол, осигурява възможност да се монтират 16 мини паркинг-системи(модули) за разплащане.

Най-авангардната бариера идва от Италия. Тя е със светещо тяло и дължина до 8 метра, за изключително интензивна употреба. Това е само една част от бариерните системи на SEA Италия, чийто представител е г-жа Добрева от 1995 г.

Атрактивни и функционални са и гаражните индустриални врати, както и резидентните компактни гаражни врати с дървесен фладер, задвижвани с двигатели Sommer от Германия. Това е единственият двигател, ползващ захранване по релсата и е достатъчно безшумен.

„Лидери сме в производството на секционни врати за големи производствени халета с регулируема клетка. Най-голямата досега изградена от нас е с размери 8м/8м“, допълва г-жа Добрева. „Работим с водещи европейски производители в областта на автоматиката, които са с доказани възможности в собствената си област и страна.“

Новостите в света на вратите и дограмата, като част от интериора, далеч надхвърлят отбелязаните дотук. Надяваме се Вие – професионалистите да ги представяте чрез нас. Успех!

Може да харесате още...