Български изобретения обраха златните медали на Международния технически панаир в Пловдив


(Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчва златен медал на един от призьорите в категория „Машиностроене“ от Конкурса за иновации на Международния технически панаир.)
Очаква се ръст на икономиката 4% за годината   

Продукти на български фирми обраха златните медали от Международния технически панаир. Общо 29 експоната бяха отличени в Конкурса за иновации, а 17 от тях са разработки на наши предприятия. Наградите бяха връчени на церемония във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум.

България е пред прага на ускорено развитие, за тази година очакваме 4% ръст на икономиката, заяви ресорният заместник-министър Лъчезар Борисов в приветствието си към изложителите. Машиностроенето, електрониката, електротехниката са интересни отрасли за  инвеститорите, а Международен панаир Пловдив е институция, която изпълнява приоритетите на правителството за интернационализация на българския бизнес, добави той.

Благодаря на всички, които присъстват на Техническия панаир, и на държавата за нейното отношение към вас, българските предприемачи, подчерта Георги Гергов, поздравявайки участниците в конкурса.

Сред отличените изделия на наши фирми са иновации в световен мащаб, като  експонатите на рекордьора по златни медали – „Елпром Троян“. Компанията получи 4 приза за продукти в сферата на мониторинга и защитата от аварии при работата на електромоторите. Чрез тези постижения новости от автомобилостроенето се внедряват в електротехниката, обясниха създателите. Според експерти разработките са на границата на Индустрия 5.0. „Елпром Троян“ бе удостоен за втори път  с Голямата награда за дизайн на панаирна експозиция заради авангардната визия на щанда.


(Представител на „Елпром Троян“ се радва на престижната награда,  компанията получи общо 4 отличия в авторитетното  състезание за нови продукти.)
Световна новост е и  супермощният слънчев колектор за топла вода на производител от Силистра. Скоро на пазарите в Европа и САЩ ще се появи  интегрирана бизнес система – облачно решение от висок клас, на наша софтуерна фирма. Панаирно злато спечели и система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване, която пести разходи за персонал.  Приз получи и битумен продукт, с чиято помощ фрезован отпадъчен асфалт може отново да се използва при ремонти на пътища.  Мини мандра за малки количества сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко също е сред призьорите.

Носител на авторитетната награда стана и автомобилът KUV 100 на индийската марка „Махиндра“. Тя дебютира у нас на  „Ауто сити Пловдив 2018“.

Конкурсът е в пет категории:  “Машиностроене”,  “Електроника и електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации, офис техника”, “Транспорт и автосервизно оборудване”,  “Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа  промишленост”,  “Строителство”. Начело на комисията беше Кирил Войнов,  председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Наред със „златните експонати“ посетителите могат да видят още много нови продукти и услуги в експозициите на 550 чуждестранни и български фирми, участващи в Есенния панаир, който продължава до 29 септември.

Може да харесате още...