Бананови панели се оказват устойчива алтернатива на дървото

Богати на калий, бананите са неизменна съставка от здравословната диета, но не по-малко ценно е и стеблото на банановата палма. Фирмата от Мартиник FIBandCO се е заела да превръща стеблата на растенията в екологични панели, наречени „Green Blade“.

Това са изцяло натурални, устойчиви плоскости, подобни на шперплат, използвани за декоративни и акустични панели. Екзотично изглеждащият материал дава на банановите растения „втори живот“, тъй като обичайно тяхната съдба е да бъдат изсечени и изхвърлени да гният като отпадък, след като плодовете им бъдат обрани.

Подобно на бамбука, стеблото на банановата палма е вид трева, която расте много бързо – по-бързо от традиционните дървета – и достига зрялост за около 9 месеца.

Освен, че се явява възобновяем ресурс, „Green Blade“ намалява обезлесяването, тъй като „замества“ дървесината. Този материал не се нуждае от вода или лепила за производството си. Той се създава във фабрика, която на свой ред се захранва изцяло от фотоволтаични панели.

Банановите панели биха могли да са интересни за архитекти, дизайнери и производители на мебели, тъй като „Green Blade“ постига впечатляващ баланс между стилен вид, устойчивост и екологичност.

greentech.bg

 

Може да харесате още...