Банките готови да отпускат кредити за енергийна ефективност

Повечето от 11-те банки, които днес се срещнаха с вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, изявяват желание да се включат в програмата за енергийно обновяване на българските домове. Целта е да се ускори работата по проекта, след като стана ясно, че средствата от фонда за нисколихвено кредитиране на стойност около 13 млн. лв. са блокирани в Корпоративна търговска банка.

При сключване на договор за кредитиране между МРР и съответната банка, министерството подпомага съответната кредитна институция със събраната до момента информация за кандидатстващите лица, както и с експертната помощ на проектните мениджъри по програмата. Друг важен момент е, че включването на повече банки в програмата ще е в полза за следващия програмен период, когато се очаква за тези дейности да бъдат отделени около 300 млн. EUR европейски средства. „Ако програмата е успешна през този програмен период, ще имаме успех и през следващия, когато средствата за саниране ще бъдат многократно по-големи. Затова държавата, в лицето на МРР, се ангажира активно да подпомага процеса, търсейки допълнителни варианти за осигуряване на финансов ресурс”, каза Захариева.

Също така стана ясно, че за следващия програмен период ще се обсъжда създаването на гаранционна схема за ползваните кредити по подобие на действащите такива за малки и средни предприятия.

fakti.bg

Може да харесате още...