BBW 2010 – присъствие и надежда за справяне с кризата в строителството

Стартира 10-тата юбилейна изложба Българска строителна седмица. Над 210 фирми изложители от 20 държави представят повече от 360 компании в областта на строителството, ремонтните и довършителни работи. По традиция на форума се представят наложили се на пазара продукти, нови материали и технологии от строителната химия, мазилки, хидро- и топлоизолации, бои и лакове, електро- и отоплителни инсталации, завършващи интериорни елементи и архитектурни решения за съвременното строителство. Прави впечатление значително намалелия обем участници на този форум, което е обяснимо, предвид ситуацията в бранша. Въпреки сериозната криза в сектора обаче, около 20 % от фирмите се представят за първи път на специализираната изложба.

Трудностите за строителния сектор ще продължат през цялата 2010 година, отбеляза при откриването ресорният министър Росен Плевнелиев, който обеща до края на март да бъдат изплатени 130 млн. лева от задълженията към строителните фирми. Това касае до голяма степен дейността на много компании за строителни материали, производителите на врати, прозорци и друг тип оборудване. Макар и малко на брой, фирмите за дограма и врати участват по традиция, за да се покажат достойнствата на продуктите си, а и най-вече да се срещнат с настоящи партньори и нови инвеститори.

Тенденцията в остъкляването и тази година са енергоспестяващите и функционални прозоречни системи. Енергийната ефективност отново е на преден план в представянето на фирма Алукьонигщал, като акцентът е върху системите ENERGY², една концепция за фадасна система, представена от Schuco за първи път през 2007 г. и доразвита като модулна системна конструкция. Като цяло всички предлагани прозоречни системи, фасадни и покривни конструкции от PVC, алуминий или стомана са съобразени с изискванията за енергийната ефективност и редуцирането на коефициента на топлопреминаване.

Интересът към тези системи нараства пропорционално с държавната политика и по-високите изисквания за енергийна ефективност на сградите, а Schuco е новатор в тази област. Затова фирма Алукьонигщал представя четири основни енергийноефективни системни решения за прозорци, врати и фасади.

Следствие кризата в строителния бранш пазарът на дограми се разделя в две маргинални направления“, коментира управителят г-н Климентин Чернев. “От една страна е стремежът на все повече инвеститори към по-евтини продукти, с които да се довършат започнати вече строителни обекти, а от друга – предлагането на висококачествените и скъпи материали, с възможно повече технически екстри. Тези процеси доведоха до жестока конкуренция в предлагането при по-ниския ценови клас продукти, което се отрази негативно на фирмите в бранша. Част от тях вече спряха производство, но силните фирми би трябвало да оцелеят, очертава ситуацията г-н Чернев. Излизането от кризата е възможно единствено с правилна политика и прилагането на точно подбрани продукти. Малкото на брой архитектурни проекти и ограниченото строителство през миналата година значително съкрати и работата на фирмите за дограма. Не са обнадеждаващи прогнозите за бранша до края на тази година, а по мнение на колеги от чужбина, и догодина не се очаква по-добра ситуация. Пазарът е свит, не липсва и интерес към качествените продукти, но липсата на пари затруднява осъществяването на сделки“, обобщава г-н Чернев. “Всички тези процеси преструктурират и пазара и фирмите в бранша“.

Новият портал от типа плъзгане с повдигане на Kömmerling – „PremiDoor” е акцент на щанда на фирма „Юнипласт”, оторизиран производител на PVC дограма Kömmerling. Тази 5 камерна PVC система дава възможност за гъвкави решения за преход към градината или терасата. Тя е единствената система, позволяваща по-големи размери на крилото (до 3 м височина и 2 м ширина).

Приятно тихият и лек ход на плъзгащите елементи е друг ярък отличителен белег на „PremiDoor”, разработен на базата на актуалните 70-милиметрови профилни системи. Тя притежава и най-добрите стойности по отношение на топло- и шумоизолация, както и стабилно уплътняване с помощта на специални уплътнители в ъглите и основата на касата. Възможността за съчетаване с алуминиева капачка обогатява цветовата гама на дограмата.

се по-успешно приложение намира и прозоречната система от ново поколение Kömmerling 88 plus, позволяваща постигане на изискванията за топлоизолация и „пасивни къщи”, като Uf-стойностите се движат в диапазона 1,0 до ≤0,8 W/(m²K). Тя дава голяма свобода на формите и разцветките при намиране на архитектурно решение, базирано на възможностите за фолиране в стандартни и дървесни декори или с алуминиева повърхност. Миналата година тази система бе новост за българския пазар, а сега я представяме като доказал достойнствата си в практиката продукт, обясняват от фирма Юнипласт. Опитът показва, че това е съществено нов тип дограма по отношение на статика, топлоизолация и функционалност. Външната алуминиева капачка позволява допълнително оцветяване по RAL, като особено актуален напоследък е тъмно сивия цвят. Обикновено фирмите предпочитат варианта допълнително боядисване на дограмата, с което се постига търсения от клиента цвят или ефект. Оцветяването директно на PVC дограмата в много тъмни цветове крие рискове, предупреждават производителите на дограма.

рактично допълнение към PVC прозоречните системи са и кутиите за ролетни щори на Kömmerling, като мини-кутиите за интегриран монтаж дават възможност с минимални усилия да се надгради ролетен комарник стандартното изпълнение. Ако при изготвяне на основното тяло са спазени съответните предписания, допълнителният монтаж е лесен и безпроблемен. Вариантът, кутии за монтаж за новостроящи се сгради, е идеален за изработката на елементи за прозорци „френски тип“.

Тенденцията в производството на стъклопакети е да се разработват такива с по-добри топлоизолоционни параметри. Kömmerling Chemische Fabrik GMBH представя новия термопластичен дистанционер Ködimelt TPS, както и нови уплътнители за стъклопакети, смоли за удароустойчив и шумоизолиращ триплекс.

В продуктовата гама на фирма „Никифорова – МН” ЕООД са и декоративни шпроси за производство на стъклопакети от фирма Helmut Lingemann-Helima.

Интерес представляват и покривните прозорци FAKRO, които осигуряват до 50% по-добро осветление съпоставени по размер с фасадните прозорци. Подходящи са за покриви с наклон от 15 до 90 градуса.

Успешно допълнение към този тип прозорци са плоските слънчеви колектори, вградени в алуминиева рамка. Соларните панели са предназначени за подгрявяне на топла вода за битови нужди, като се монтират на скатни покриви. Те могат да бъдат свързани в комбинация с други колектори или комбинирани в система с покривни прозорци, като не се нарушава изолираността на покрива. Сред новите продукти от серията FAKRO са и FTH-V прозорците с висока ос на отваряне, достигащи до 200 см височина, при които е улеснен достъпа до долния край (ръб) на отворения прозорец.

Иновативните решения на компанията са свързани най-вече с подобряване на дизайна и функционалността на покривните прозорци.

Глобалният лидер в задвижващите системи стъпва на българския пазар
Най-голямата компания за задвижване в света – Somfy влиза в България със собствена дъщерна компания. За първи път тя се представя със собствен щанд на Българска строителна седмица.

Фирмата е специализирана в производство на задвижвания и автоматика за всички видове отваряния в жилищни или промишлени сгради. Фирмата е френска, но на практика тя е интернационална, със заводи във Франция, Германия, САЩ и други страни. Това е фирмата с 55% пазарен дял в тази индустрия, а следващият й пряк конкурент заема едва 6% от пазара. Тя предлага готови автомати, с приложение за врати, портали, гаражни врати, тенти, ролетни щори и т.н.

илософията на компанията е да произвежда широка гама високоефективни и улесняващи съвременния живот решения, базирани на висококачествени механизми и автоматика за електронно задвижване и управление. Продуктите на компанията са с висока надеждност и ефективност и 5 годишна гаранция, обясняват представителите у нас. Дефектируемостта на системите се измерва в промили. Използва се радиотехнология за управление от трето поколение. Специален архитектурен отдел разработва системи за автоматизирано управление на цели сгради – за отваряне, слънцезащита, димоотвеждане и т.н.

Предизвикателството за българския потребител е да притежава висококачествени продукти на цена ненадвишаваща тази на съществуващите на пазара подобни продукти.

Представителите у нас ще работят активно за популяризиране на продуктите и технологията сред производителите на крайния продукт, както и да наложат този Life Style сред потребителите.

Тази година присъствието на производители и вносителите на врати надвишава тези за прозорци. Предлагат се интериорни и входни врати в различно изпълнение и задвижване – от дърво, плътни или остъклени в различни декори и цветове, стъклени, плъзгащи, въртящи се, гаражни и врати с допълнителни специфични функции.

Сред експонатите има и специални касети за плъзтащи врати вътре в стената, с различни варианти на вграждане. За първи път са представени витите и модулни стълби на най-големия световен производител фирма ARKE.

Гаражните ролетни врати са винаги актуална тема, като фирмите производители най-често променят цветовата гама на ламелите и задвижването. Новост са испанските гаражни ролетни врати в цвят златен дъб, в изпълнение с традиционните начини на управление – с дистанционен контрол или в комбинация с манивела. Цените им варират около 250 лв.за кв. метър.

Постоянно развитие търпят и автоматичните летящи, плъзгащи или въртящи се врати. От този тип единствено присъствие отбелязват представителите на швейцарската фирма Tormax. Сред иновациите са новото поколение системи за автоматични врати iMotion, включващи добър двигател и контролна система, с неизброими индивидуални и интелигентни възможности за конфигурация.

Това далеч не са всички възможности, които предлагат фирмите за прозорци, фасадни решения и врати, но трябва да поздравим присъстващите за куража да участват на изложението, което е сигурен знак, че браншът има сили да се справи с кризата и очаква по-добри месеци до края на годината, като се надяват най-вече на платежоспособни инвеститори и партньори.

Може да харесате още...