Бетон и стъкло в топли нюанси в Лунд, Швеция

Остъклено стълбище в топли нюанси се свързва пероните на ЖП гарата в Лунд, Швеция, с новия пешеходен мост от Metro Arkitekter. Шведските таланти, които са вече добре познати покрай проекта си за гарата в Копенхаген с кръгъл покрив, създават пътеката за велосипеди и пешеходци Skyttelbron за Централната жп гара в Лунд. Като допълнение към вече съществуващите подлез и надлез, новата пътека свързва New City Hall, който е от едната страна на релсите, с центъра на Лунд от другата. За тази цел архитектите залагат на силни цветни акценти, които ярко контрастират със заобикалящата ги среда.

Новата пешеходна пътека, както и стълбището, са изработени от бетон, олекотена сплав от цинково-титаниева сплав, която улеснява поддръжката на съоръжението и спомага за устойчивостта на тежките зимни климатични условия в Швеция.

Четирите стълбищни ръкава са с характерна зиг-заг форма, като до всяко има и бетонова асансьорна шахта – с цел улесняване достъпа на велосипедисти към пътеката. Кръгли перфорации по покрива на надлеза служат за естествено осветление през деня, а за изкуствено осветление през нощта са използвани спотови осветителни тела.

arhitektura.bg

Може да харесате още...