Бившата топлоцентрала на НДК се превръща в Център за независими изкуства

Столична община одобри инвестиционните проекти и издаде разрешение за строеж за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за независими изкуства и култура.

Бившата топлоцентрала на НДК не е много известна на столичани, въпреки, че е разположена в центъра на града – в Южния парк, съвсем близо до музея “Земята и хората”. След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била доста шумна. Затова при проектирането на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и изолирана от парковото пространство.

През 2017 година беше проведен конкурс за идеен проект за обекта, който беше изоставен и в окаяно състояние от години. Участваха 61 колектива, а международно жури избра победителите – архитектите Мариана Сърбова и Антон Колев.

Новият център трябва да бъде мултифункционален – да осигурява условия за различни артистични прояви –  театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности. Проектът е естествено продължение на няколкогодишни проучвания на група артистични организации, обединени в инициативата „Топлоцентрала  –  център за съвременни изкуства“.

В началото на месец октомври ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството на обекта. Предстоят и обществените поръчки за избор на доставчици на оборудването, изпълнител на строителния надзор и др.

Целта на Столична община е центърът да отвори врати през 2019 година.

Вижте също...