Блиндираната врата – стандарт за цял живот

Всички знаем, че в годините на бурно строителство българският пазар се наводни с много китайски и турски метални входни врати, които и до днес се предлагат , но вече не са така търсени както преди. По думите на различни търговци, вече не само крайните потребители купуват качествени врати за жилищата си. Инвеститори и строителни компании имат качествено нов подход, когато избират входни или вътрешни врати за бизнес и търговски центрове, луксозни жилищни и хотелски комплекси.

Фирма Солид се е специализирала в търговията с входни блиндирани врати, като от шест години успешно предлага италианската марка Dierre. „Благодарение на професионализма си успяхме да изпреварим другите в продажбите и по отношение на оборотите сме водещ дилър, казва Станислав Дечев, представляващ софийския офис на фирма Солид. Стараем се да увеличаваме продажбите, като в съотношение качество-цена италианските врати са пряк конкурент на българските”. Маркетингови проучвания на фирмите показват, че водеща роля на този пазар имат българските производители, а Dierre заема 10% от него. В Европа това е марката с най-голям производствен капацитет – 350 хиляди врати годишно.

Металната врата = блиндирана?

Всяка блиндираната врата в основата си е метална. Но за да е здрава и трудно преодолима за крадците, тя трябва да е изработена от качествени метални профили. Задължителни елементи към металното крило и каса са бравата, заключващите и усилващи шишове и шипове. Всички те образуват лостова система, която формира двустранно, тристранно или четиристранно заключване. Оттук насетне има още детайли – за изолация или заключване, които улесняват експлоатацията и създават комфорт за всеки отделен потребител.

Специални Hi-tech камерни уплътнители по периметъра на крилото и рамката, както и падащият праг отдолу на вратата осигуряват топло- и шумоизолацията на жилището. С тези уплътнения се постига стандартно до 35 dB шумоизолация. За увеличаването й до 42 dB или над нея, се влагат изолиращи елементи в самата конструкция, под формата на пълнеж. Обичайният пълнеж за вратите е изолационен МДФ, екструдиран пенополистирол или вата.

Индивидуалният стил на всяка врата се определя от декорацията. Италианските производители са водещи в дизайна, като предлагат над 12 000 разновидности на плоскости. Освен покрития с цветен лак, ламинат или естествен фурнир има панели от масивно или фрезовано дърво. За вратите, подложени на външни влияния, има специални иноксови покрития. За ценители се предлагат врати с дърворезба ръчна изработка.

Разликата е в детайлите

Обикновено слагаме входна блиндирана врата веднъж за цял живот, като според европейските изисквания всяка блиндирана вратата би трябвало да издържи на 200- 300 хиляди отваряния. Дали една врата е достатъчно здрава, зависи от конструкцията, вида на материалите, типа защита на касата и крилото, както и дребните заключващи детайли. Наличието или липсата на определени детайли определя качеството и стила на различните производители – български, италиански, китайски, турски и т.н.

Ако говорим за разлики при различните производители, то нека започнем от изходния материал – стоманата. Докато европейските производители влагат поцинкована неръждаема стомана, то у нас се използва обикновена черна ламарина.

Съществена разлика между се явява и наличието на допълнителна (контра) каса. Тя се анкерира директно в стената, а основната каса на вратата се монтира към нея с помощта на винтове. Специални механизми в контра касата позволяват на вратата да се регулира във всеки един момент – при монтаж и след това. С тази допълнителна каса се създава по-здрава конструкция на вратата, но се увеличава и функционалността й. Лесно може да свалите крилото и да поставите ново, независимо по каква причина – смяна на декоративния панел, бравата или регулиране на вратата.

Друга съществена разлика между нашите производители и европейските е в стандарта – БДС и EN, смята моят събеседник. В повечето случаи българските производители получават протокол за изпитване от НИСИ, който е различен от тези в другите европейски независими лаборатории.

Според установените у нас норми, всички български производители би следвало да спазват стандарта БДС EN 14351-1:2006/NA-2010, приет с решение на сдружение „Врати и прозорци”. Освен това всяка произведена в ЕС входна врата трябва да притежава и знак СЕ, за съответствие с евронормите за безопасност и защита на околната среда. Друг е въпросът, доколко се изпълняват.

Технологията
Особеното при Dierre е, че производителят не използва чужди материали и детайли. Фирмата разработват абсолютно всеки детайл от врата, бравата, лостовите системи, уплътнителите, цялостната окомплектовка и дизайна. Специфичното е, че целият процес е почти изцяло роботизиран, което осигурява и по-големи производствени обеми. Тези машините са много скъпи и това обяснява, защо у нас повечето операции са ръчни. Това е и една от причините българските производители да използват черна ламарина вместо поцинкована стомана, тъй като тази стомана се заварява със специални машини.

Идеологията Dierre

Според установения от Dierre стандарт, една входна врата задължително се комплектова с регулируем падащ праг (за уплътнение към пода), шпионка и девиатор (за странично заключване). Над този установен стандарт се надграждат допълнителните елементи и екстри. Минималният пакет от елементи гарантира високо качество и комфорт, а цените на вратите са съизмерими с тези на българските качествени блиндирани врати.

Част от тази идеология е задължителното заключването в три посоки, а броят на точките на заключване във всяка една от страните образува тристранното или четиристранно заключване. В зависимост от заключващия елемент – лост или кука, се установяват различни класове на взломоустойчивост – втори, трети или четвърти. За най-високия клас се използват допълнителни листове стомана с манган, както и допълнителни шипове.

`Изборът на брава се ограничава между три типа – касова, със секретен патрон и електронно блокиране или моторна. Последният вид се задвижва от мотор, като посредством карта, транспондер (чип) или GSM апарат, вратата може да се отвори от всяка точка на света. Това помага на някой, който е в чужбина например, да отвори вратата на друг човек. Цената на подобна врата е от порядъка на 1500 – 2 000 евро.

Най-често вратите са разделени на модели, с определено заключване, тип брава, дизайн или допълнителни екстри. Особеност за италианските врати, че притежават минимум втори клас на взломоустойчивост. А разликата между втори и трети клас е в броя точки на заключване и вида лостова система. При втори клас лостът се движи хоризонтално и вертикално, докато при трети клас се използва кука, която се закотвя в самата каса. Врата от втори клас на взломоустойчивост и механично отваряне е напълно достатъчна за нашите условия, казва Станислав Дечев. Наблюденията му са, че класовете за българските врати нямат общо с тези при италианските.

Нова касова брава срещу взлом
Касата и лостовата система при Dierre се изработват така, че не биха могли да бъдат преодоляни при взлом. Затова усилията на крадците са насочени към ключалката.

Не е тайна, че касовите брави не са проблем за крадците, затова Dierre създаде съвсем нов тип касова брава, която не може да бъде разбита с традиционните за това инструменти. Това е част от непрестанната „гонитба” между създателите на сложни заключващи системи и тези, които се мъчат да ги отворят.

Новата самостоятелна разработка на Dierre – Lock trap systems е сертифицирана от ESRI (Експертен италиански институт по брави) и скоро ще се появи на българския пазар, като заместител на стария тип касови брави. Новата брава има и два сгъваеми ключа, които са по-удобни от познатия ни голям касов ключ.

Пазарът
В последно време пазарът на блиндираните врати става все по-голям, включително и за фирма „Солид”, отбелязва мениджърът за софийския регион. Това определено е заради нарасналия брой кражби. Като защитна реакция клиентите повече се информират за видовете брави и врати. Това са продукти, които имат определени особености. Затова клиентите трябва да са особено внимателни при избора им, както и на кого ще се доверят. От съществено значение е мястото, където ще се монтира вратата – къща, кооперация, офис, бизнес сграда и т.н. Политиката на Dierre е такава, че вратата е най-малко 2 метра висока, а ширините са съответно 80, 85 и 90 см.

За разлика от италианците обаче, при нас, масово, строителният отвор е с височина 2,02 метра, на който пасва врата с височина 1,95 м. Този размер е нестандартна изработка за Dierre, но компанията прави компромис за нас и не завиша цените на вратите. Напротив, италианският производител все повече се съобразява с пазарните условия не само у нас, но и в цяла Източна Европа.

Не е необичайно инвеститори на луксозни жилищни сгради да предпочетат по-качествени входни врати. Сериозни строителни компании все повече се убеждават в предимствата на италианската технология и са склонни да инвестират за по-висок клас врати.

Поддръжка
Италианските блиндирани врати са с двугодишна гаранция, но издръжливостта им е в пъти повече. В практиката си фирма „Солид” не помни да има случаи да се регулират вратите след като са поставени, но ако това е нужно, то става лесно с помощта на винтовете на контра касата. При зачестилите напоследък кражби най-често клиентите прибягват до смяна на касовата брава със секретна. Една възможност за тези, които още не са сменили старата брава, е да го направят с новата Лок трап система касова брава или пък с патрон. Това, както разбрахме, става твърде лесно.

Може да харесате още...