Блокчейн технология с търговска цел въвеждат в Сингапур

Сингапур е сред първите страни, стартирали блокчейн енергийни проекти през 2018 г. Бързото внедряване на тази технология в енергийната индустрия се дължи на способността и да ускорява транзакциите и да намалява производствени разходи, като елиминира посредниците. Към блокчейн технологията, интерес имат също така Япония и Тайланд.

Технологията привлича вниманието на няколко компании за комунални услуги и енергетика, които искат да дигитализират енергийната индустрия.

Компаниите в Сингапур вече могат да купуват и продават т.нар. сертификати за възобновяема енергия (СВЕ), които представляват единица зелена енергия, произведена от вятърна или слънчева енергия. Идеята е фирмите, които се стремят да компенсират незеленото си производство на енергия да могат да закупят СВЕ от компания, произвеждаща излишна зелена енергия.

Високите разходи при проверката и трудностите при проследяването на сертификатите, доведоха до сравнително ниски обеми на търговия в Сингапур, но въпреки това голяма част от сделките се извършват директно между инициатор и купувач, а не на пазара.

Вариантите за зелена енергия в Сингапур са малко с териториални ограничения в градската среда, което означава, че мащабното строителство на вятърни паркове не е опция. Слънчевите панели, които се инсталират на повърхности, също зависят от земната площ, както и от жилищното и сградно устройство.

В резултат на пространствените ограничения, експертите очакват търсенето да продължи да надхвърля доставките в Сингапур в близко бъдеще.

Може да харесате още...