Ботаническата градина Grueningen е параметрично проектирана изкуствена гора в Швейцария

Най-новият павилион в Ботаническата градина Grueningen в Швейцария е параметрично проектиран така, че да бъде свързан със своя контекст и околния пейзаж. Базираната в Цюрих архитектурна фирма idA Buerher Wuest Architekten е разработила структурата с площ 180 квадратни метра, използвайки теселация на Вороной, за да да имитира конфигурацията на истинска гората.

Параметрично проектираният павилион е организиран по подобие на естественото клетъчно разделение. Използвайки диаграма на Вороной, която илюстрира организацията и пространствеността на кристали и растежа на клетките, архитектите са определили общата геометрия на мембраната в зависимост от позицията на четири носещи „стълба“.

Тези стълбове носят основната тежест на цялата структура, а около пет еднометрови „клони“ осигуряат подкрепа за стъкления таван. Вторичен слой стъкло обвива оранжерията и позволява оптимално количество слънчева светлина да достигне до вътрешността. Със своята тънка стоманена конструкция и „горско-подобна“ конфигурация, павилионът се интегрира с околностите си като естествено продължение на красивия швейцарски пейзаж.

greentech.bg

b

Може да харесате още...