Бургас предлага социално отговорен модел за ново строителство

В подкрепа на общината строителите осигуряват нови улици, безплатен паркинг, площадка и зелени площи за всички в квартала

На фона на протестите срещу презастрояване в страната един иновативен проект за 18-етажна сграда в бургаския комплекс “Лазур” е на път да докаже, че у нас новото строителство може да бъде полезно и добре прието от всички в квартала. Над 200 паркоместа, детска площадка и красиви зелени площи ще радват не само собствениците на нови апартаменти, но и живеещите в съседните блокове. Освен това, след координация с Община Бургас, строителят ще финансира изграждането на две нови улици, които ще улеснят трафика в квартала.

“Нашето разбиране е, че в града, колкото и да е хубава сградата, в която живееш, тя не може да бъде изолирана. Ние споделяме една градска среда и затова е важно да положим усилия тя да е хармонична и приятна за колкото може повече хора. Така и те ще бъдат мотивирани да я пазят.”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД.
Проектът за новата сграда, която се очаква да се превърне в една от емблемите на Бургас, е пример за добра практика и координация между инвеститор и общинска администрация в полза на всички бургазлии в района.

“Твърдо решени сме да докажем, че в България е напълно възможо да се реализира строителен проект на световно ниво, който освен всичко да допринесе и за обществения интерес. Да покажем, че гражданите, общината и инвеститорите могат да имат една кауза и да гледат в една посока, така както е по света.”, допълват от “СК” ООД.
Освен като доказателство, че новото строителство може да бъде социално отговорно, най-новата сграда в морския град отговаря на световните стандарти за иновативна архитектура.

Според експерти тя спокойно може да носи подписа на световноизвестния архитект Заха Хадид. В непосредствена близост до Морската градина, тя ще бъде умно и красиво интегрирана в общата среда, в изключителна хармония едновременно с града и природата. На 23 970 м2 разгърната площ ще има 126 луксозни апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива.

Освен в общите площи, озеленяване присъства и вертикално по етажите на външната фасада на сградата на няколко нива, проектирани като покривни градини. В концепцията на проекта са предвидени и слънчеви панели на някои от покривните тераси, захранващи сградата. Осигурена е достъпна среда за лица в неравностойно положение, като три от апартаментите са адаптирани специално за хора с увреждания.
Осемнайсетте етажа наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството. Архитектурата е уникална за България с меки извити форми от стъкло и бетон, с ефирни партерен и първи етаж и разширяване на етажите с увеличаване на височината на сградата.

“Докато работехме по проекта, търсехме вдъхновение от световно известни архитекти като Заха Хадид, Даниел Либескинд, Стефан Бениш. Искахме в Бургас да направим сграда, която всеки би могъл да види в Хонг Конг, Дубай, Милано или Лондон.”, споделя арх. Димитър Шаренков от “Студио Архитектура Интериор Дизайн”. “Използвани са сложни форми, големи конзоли и елементи като извити стъклени парапети, а при изграждането на обема роля има и светлосянката. Материалите са най-новото, до което има достъп световното строителство в момента.”, допълва той.

Така се постига не само неповторима визия, но и по-добра функционалност. Почти всички апартаменти в сградата ще имат гледка към морето, а вътрешното им пространство ще бъде оптимизирано.

“Искахме да направим сграда, която е наистина на световно ниво. Нещо, което да се превърне в емблема на Бургас и да зададе висок стандарт в модерното жилищно строителство в страната”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД, които вече имат реализирани десетки сгради по южното Черноморие и са печелили награди в най-престижните архитектурните конкурси у нас.С проекта в комплекс „Лазур“ инвеститорите имат амбицията също да кандидатстват в състезания в Европа и САЩ.

Новата сграда все още няма име, като от строителната компания обмислят да направят конкурс за “кръстник” сред бургазлии.

24chasa.bg

Може да харесате още...