« Обратно към ФИРМИ

ТРАКИЯ ГЛАС БЪЛГАРИЯ ЕАД

    • Адрес:
    • Търговище, кв. Въбел, Индустриална Зона
    • България
    • 7700

Şişecam Flat Glass отговаря за дейностите на Şişecam Group в сектора на плоското стъкло; компанията е лидер на пазара на плоско стъкло в Турция и пионер в регионалния пазар на плоско стъкло. От гледна точка на своя производствен капацитет Şişecam Flat Glass е петата по големина компания в света и втората по големина в Европа. Компанията извършва дейности в четири основни области: базово стъкло (плоско стъкло, орнаментно стъкло, огледално стъкло, ламинирано стъкло и стъкло със специални покрития); автомобилни и други използвани в транспорта изделия от стъкло, стъкло за слънчеви панели и стъкло за домакински уреди.

Производството на плоско стъкло под ръководството на Şişecam Group започва с въвеждането на „технология за плоско стъкло“ във фабриката в Кайрова през 1961 г.; втората пещ за плоско стъкло е пусната в експлоатация през 1967 г. През следващото десетилетие Групата не спира да разширява групата на своите продукти; със завода, който придобива през 1981 г., компанията става първата организация с модерна флоатна технология на производство в Източна Европа, Балканите, Близкия Изток и държавите от Северна Африка. От тогава насам Şişecam Flat Glass се доказва като иноватор в своята индустрия и играе водеща роля в развитието на индустрията за производство на плоско стъкло в Турция и в региона.

Компанията реализира значителни увеличения в качеството и в капацитета през 80те години на 20 век, когато навлиза в световните пазари; компанията разширява дейността си в чужбина, поемайки лидерството в района чрез комплексните си решения в производствения процес и отварянето на своята фабрика Тракия Глас България ЕАД (Trakya Glass Bulgaria EAD) в България в края на първото десетилетие на 2000 г. — по-точно през 2006 г. През 2009 г. Şişecam Flat Glass прави стратегическа стъпка, вземайки решение да засили своите операции в областта на производството на плоско стъкло в Египет и Русия в партньорство със Saint-Gobain, един от най-големите световни играчи в сектора, и пуска в експлоатация своята фабрика за производство на автомобилно стъкло в България през 2010 г., както и съоръжения за производство на ламинирано стъкло и стъкло със специални покрития през 2013 г.

През 2013 г. компанията придобива акции в HNG Float Glass limited (HNG) в Индия и продължава своята експанзия в Европа чрез придобиване на холдинга Richard Fritz. Şişecam Flat Glass също така инвестира в два нови завода в Русия и Румъния за производство на автомобилно стъкло.

Междувременно Групата продължава своите вътрешни инвестиции и в момента осигурява продукти за отрасли като строителство, автомобилостроене, енергетика и битови уреди - чрез своите производствени мощности, партньорства и разширяване на продуктовата гама в 9 различни държави с общо 16 завода. Целейки да бъде бързо развиваща се глобална компания за производство на плоско стъкло, предлагаща силни марки и иновативни решения, Şişecam Flat Glass планира да продължи своето регионално развитие с предстоящите си инвестиции в Турция, Балканите, Източна Европа, Египет и Русия.