Бутикова винарска изба се превръща в двулицева къща

Тази скромна австрийска къща е нещо повече от това, което виждат очите на нивото на улицата. Проектантските фирми March Gut и Wolfgang Wimmer са обновили и разширили съществуващата структура за Clemens Strobl – австрийска бутикова винарска изба. Наречена „Стробл-килер“, къщата крие елегантен и модерен интериор, а под земята има впечатляваща изба за съхранение на вино.

Докато предната част на „Стробл-килера“ е в синхрон с модерната естетика на на околните сгради, задната част контрастира рязко благодарение на съвременната си фасада и минималистичния интериор. Откъм задната част на сградата се вижда лъскава ъгловата форма, определена от голям геометричен остъклен отвор с изглед към лозята.

Остъклението и високите сводести тавани наливат естествена светлина на първия етаж, който служи за трапезария на фини храни. Временна спалня е скътана на по-горния етаж.

За разлика от светлия и просторен първи етаж подземната изба за съхранение на вино е едно по-интимно пространство – със слабо осветление, поглъщане на шума, както и липса на естествена светлина. Избата се намира в подземен тунел от зидана тухла, а подът е покрит с бял едър чакъл.

На приземния етаж има междинно пространството, което е като посредник между избата и първия етаж. То служи като зала за дегустация на вина. Интериорът е минимално обзаведен с мебели от дърво.

Може да харесате още...