Casa Firma – сграда, покрита с 3500 вази с растения в Бразилия

Когато Соня Динис Бернардини поканила талантливите Campana Brothers да се заемат с нейния мебелен магазин Casa Firma и да го модернизират, трябва да е била шокирана, когато й предложили да облекат цялата сграда в 3500 вази, пълни с африкански растения. Въпреки това те получили карт бланш за своя проект и сградата със смесено предназначение и площ 500 кв м била облечена с доста смела зелена одежда.

3500 алуминиеви вази били прикрепени към външната стена на магазина за мебели чрез мрежа от тел. След това в тях били засадени не по-малко от 9000 растения от вида Espada de Сао-Jorge (Сансевиериа, у нас известна и като “Индийски меч”, в Бразилия го наричат “Меч на Св. Георги”) – популярно растение, което има африкански произход и защитни функции. Освен че придават на магазина авангарден вид, растенията подобряват качеството на въздуха в района. Теренът около магазина е покрит с еластични павета, което позволява правилното оттичане на дъждовната вода.

Вътре инфраструктура за охлаждане и осветление са оставени голи, което придава атмосфера на индустриален шик в двуетажната сграда с галерия, офис и търговски площи.

greentech.bg

Може да харесате още...