Casa Futebol: архитекти искат да превърнат бразилските стадиони в достъпни жилища

Сега, когато еуфорията на Световното първенство по футбол се уталожи, остава въпросът какво ще прави Бразилия с 12 стадиона, построени за мащабното спортно събитие. Архитектите Аксел де Стампа и Силвайн Мако от 1Week1Project са създали някои „хипотетични“ проекти под слогана „Casa Futebol“, с които предлагат да се изградят достъпни жилища в съществуващите структури на стадионите.

До края на тази седмица Бразилия трябва да реши какво да прави със стадионите и съоръженията, построени за Световната купа. Временните сгради ще бъдат демонтирани, някои ще бъдат използвани повторно, ала голям брой постройки ще трябва да бъдат разрушени. Или да бъдат адаптирани за някаква друга цел. В противен случай те ще останат да стоят празни и да се рушат.

Някои от стадионите могат да бъде превърнат в обществени паркове, но една от добрите идеи за повторното им използване е да бъдат превърнати в места, където се изграждат достъпни жилища за социално слабите.

„Casa Futebol“ предлага стадионите да се превърнат в жилищни комплекси. Модулни жилищни „кубчета“ могат да бъдат инсталирани между бетонните пилони и подредени около периметъра на стадионите, като се възползват от по-голямата част от пространството, което иначе и останало празно. Архитектите планират да запазят оригиналната функция на стадионите, тоест там да продължат да се случват спортни събития, а част от приходите от продажбата на билети да се използва за поддръжка на жилищните сгради.

Стратегията на „Casa Futebol“ изглежда като най-социалното предложението за „рециклиране“ на стадионите. Разбира се, този проект трябва да отговори на множество въпроси. Дали структурите на стадиона ще издържат на такава реконструкция и ще могат ли да поемат стотици допълнителни жилищни единици тези структури?

greentech.bg

Може да харесате още...