Частен музей в Канада получи британска архитектурна награда

Кралският институт на британските архитекти (RIBA) обяви носителите на престижните архитектурни награди International Excellence Awards 2018. Между тях е частният музей Audain Art Museum в Британска Колумбия, Канада, построен по проект на местното архитектурно студио Patkau Architects.

Сградата се отличава с интересна фасада и разнообразни остъклявания, а формата и характерът ѝ са избрани така, че да осигурят спокойствие на посетителите и да им позволят да се фокусират върху изкуството и пейзажа наоколо. Простата форма на екстериора е обвита в „черупка“ от тъмен метал, който се слива със сенките на околната гора.

Понякога тази „черупка“ се отваря, за да се осигури достъп до входната веранда или гледка от остъклената алея към галериите, и тогава тъмният метал е покрит от привлекателна светла дървена облицовка. Обществените пространства в интериора, които се виждат отвън, продължават тази топла светлина.

Проектът на музея се оформя от три важни предизвикателства. Първото е необходимостта да се приютят както постоянната експозиция – частната колекция на Майкъл Ауданс, така и временни изложби от цял свят. Второто е красивият, но рисков терен, който се намира в заливната равнина на река Фитсимонс Крийк. Третото предизвикателство е огромният снеговалеж, характерен за района, който е със средна дълбочина от над 4,5 метра.

„Нашият проект приема тези предизвикателства и им отговаря просто и директно, като разполага дълъг обем от последователни публични пространства и галерии в съществуваща просека в заобикалящата ги гора. Сградата е издигната на един етаж над земята и е увенчана със стръмно наклонен покрив, където се помещава администрацията.“ – коментират архитектите.

Може да харесате още...